Интернет на нещата ще превземе мобилните телефони до 2018 г.

11.06.2016 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Смартфон абонаментите ще надминат тези на базисните телефони през третото тримесечие на годината
Интернет на нещата ще превземе мобилните телефони до 2018 г.

Интернет на нещата (IoT) ще превземе мобилните телефони като най-голямата категория свързани устройства до 2018 г. Между 2015 и 2021 година, броят на IoT свързаните устройства се очаква да расте с 23% на година, от които според прогнозите най-висок ръст ще имат клетъчните IoT устройства. От очакваните общо 28 милиарда устройства, които ще бъдат свързани до 2021 г., близо 16 милиарда ще бъдат IoT устройства. Това се казва в последното издание Ericsson Mobility Report.

В изследването се посочва, че водеща роля в разрастването на IoT свързаността ще има Западна Европа. Очакванията са броят на IoT устройствата на този пазар да се увеличи с 400% до 2021 г. Двигател на този процес ще бъдат главно регулаторните изисквания (напр. за интелигентни измервателни уреди в комуналния сектор) и нарастващото търсене на свързани коли, включително Директивата на ЕС за система за спешни повиквания от автомобили (e-call), която трябва да влезе в сила през 2018 г.

„В момента IoT набира скорост с падането на цените на устройствата и появата на иновативни приложения. От 2020 г. търговското въвеждане в експлоатация на 5G мрежите ще осигури допълнителни възможности, които са от ключово значение за IoT като „network slicing“ (разпределение на мрежовите ресурси) и капацитет за свързване на експоненциално по-голям брой устройства от възможните днес”, заяви Рима Куреши, старши вицепрезидент и главен стратегически директор в Ericsson.

Данните от изследването посочват още, че смартфон абонаментите продължават да нарастват и се очаква да надминат тези за базови телефони през третото тримесечие на тази година. До 2021 г. смартфон абонаментите почти ще се удвоят – от 3,4 милиарда на 6,3 милиарда. Докладът разкрива също, че в момента в света има 5 милиарда мобилни абонати, уникални потребители.

Експертите са установили драматична промяна в навиците на тийнейджърите за гледане на видео. Използването на мобилно видео съдържание през смартфон от тийнейджъри се е увеличило със 127% само за 15 месеца (2014-15). За период от четири години (2011-15) има 50% спад на времето, което тийнейджърите прекарват в гледане на телевизия и видео на телевизионен екран, в сравнение с ръст от 85% на времето, в което гледат телевизия или видео на смартфон. Това, наред с факта, че новото поколение потребители на мобилни услуги са най-големите консуматори на данни за видео стрийминг през смартфон (комбинирано през Wi-Fi и през клетъчна мрежа), ги прави най-важната група за наблюдение от страна на мобилните оператори.

През 2016 г. беше направено дългоочаквано ключово постижение: търговски LTE мрежи да поддържат пикови скорости за сваляне на данни от 1 Gbps. Очаква се устройства, които поддържат 1 Gbps, да се появят през втората половина на тази година първоначално на пазари като Япония, САЩ, Южна Корея и Китай, но бързо да получат разпространение и в други региони. Мобилните потребители ще се наслаждават на изключително бърз достъп до съдържание, благодарение на тази по-мощна технология, която ще дава възможност за до две трети по-високи скорости за теглене на данни в сравнение с най-бързите технологии, налични днес. 

В глобален мащаб докладът посочва още, че абонаментите за мобилен широколентов достъп ще се увеличат четирикратно в Близкия Изток и Африка в периода 2015 – 2021 г. Очакванията са мобилният трафик на данни в Индия да нарасне 15 пъти до 2021 г. Въпреки че е най-зрелият пазар, мобилният трафик в САЩ ще се увеличи с 50% само за 2016 г., прогнозират експертите. 

Трафикът на данни продължава да расте с нестихваща сила. Глобалният мобилен трафик на данни е нараснал с 60% в периода между първото тримесечие на 2015 г. и  първото тримесечие на 2016 г. в резултат от увеличаващия се брой смартфон абонаменти и растящата консумация на данни на абонат. Към края на 2021 г. около 90% процента от мобилния трафик на данни ще бъде от смартфони.

LTE абонаментите растат с бързи темпове през първото тримесечие на 2016 г. През първите три месеца на годината има 150 милиона нови абонаменти в резултат от търсенето на подобрено потребителско изживяване и по-бързите мрежи, като общият брой абонаменти в световен мащаб достига 1,2 милиарда. Очаква се пиковите LTE скорости за сваляне на данни от 1 Gbps да бъдат налични в търговските мрежи на операторите през 2016 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 24.02   303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за независимост...