Интернет рекламата - заслужава ли си и колко?*

03.09.2010 | 16:56
по статията работи: Огнян Василев
С две думи отговорът е: "Да, много". Рекламата онлайн е евтин и ефективен начин да представим своята фирма и да навлезем в съзнанието на потребителя
Интернет рекламата - заслужава ли си и колко?*
Автор: Огнян Василев, Econ.bg (ognyan@econ.bg)

Динамичното развитие на пазарите на потребителски и инвестиционни стоки и услуги от една страна и свободната частна инициатива - от друга, правят все по-трудно налагането на една марка на пазара, както и създаването на дългосрочен позитивен имидж на компанията, която я предлага.

Но освен че става все по-трудно да запазиш място в съзнанието на потребителя и потенциалния клиент, начините за достигане до тях се променят постоянно. С навлизането и подобряването на достъпа до Интернет, почти всеки от нас прави кратко проучване във виртуалното пространство, преди да вземе решение. Причините са ясни - бързо е, удобно е, изисква минимални усилия и ни оставя с усещането, че правим добре обмислен и правилен избор. Разбира се това се случва, само ако фирмите позволят да се случи - тоест ако са осигурили достатъчно информация за своите дейност, продукти и услуги и са се погрижили всеки да научи за тях.

Поддържането на актуална интернет страница се превърна от екзотичен лукс преди време, в условие за успех в момента. И тук идва големият проблем: Имаме интернет страница, представяща нашето предприятие, но кой знае за нея? Кой може да я намери? Всеки, който предположи правилната ключова дума? Да, ако сайтът излиза първи в Google. Всеки, който знае името на фирмата? Да, но какви са шансовете за това?

Тук на помощ идват фирмените каталози, които предлагат контактна информация и описание на дейността на фирмата. Пример за такъв е този на Econ.bg -  econ.bg/companies. Обикновено в такъв каталог фирмите са подредени по азбучен ред, но срещу разумен годишен или месечен абонамент получавате много преференции, между които излизане на челни места в категориите, защо не и в целия каталог. Обикновено можете да добавите фирмено лого или снимков материал, което е още един начин да поставите фирмата си на по-предно място в съзнанието на потребителя. Все пак, съгласете се, че никой не би чел такъв справочник за удоволствие. Обикновено някой го чете, защото търси продукт или услуга - търси вашата фирма.

Друг начин да се "натрапите" в съзнанието на потребителя е чрез банер рекламата. Тя може да е сравнително по-скъпа, но предоставя повече възможности. Освен че привлича внимание с анимация и ефекти, тя бързо предизвиква интерес, който ескалира или в преминаване към сайта, към който тя води, или към решение за закупуване на продукта или услугата. Друг плюс при рекламирането с банери е, че рекламното ви съобщение се представя на избраната от вас аудитория, което е предимство пред телевизията, където не знаете, кой точно ви гледа. А чрез измерването на кликванията разбирате и дали банерът ви привлича интерес или е необходимо да промените нещо. Определено банер кампаниите не трябва да се разглеждат като рекламно средство, ползвано само от големи компании, тъй като могат да бъдат също толкова ефективни и за средния и малкия бизнес, стига те да имат продукт или услуга, които да се нуждаят от широко и бързо популяризиране - например при ограничена във времето промоция.

Както съветват и маркетинг гурутата, дори да не смятате, че можете да си позволите една мащабна рекламна кампания в условия на криза, не трябва да съкращавате рекламния си бюджет. Просто трябва да прецените аудиторията, пред която искате да рекламирате, да стартирате рекламната кампания и най-важното - да гледате на рекламата като на дългосрочна инвестиция, която ще популяризира бизнеса ви, дори и да не успее да привлече хиляди клиенти през първите месеци.


*За да популяризирате своята фирма, бихте могли да се обърнете за помощ към автора на статията - рекламния експерт на Econ.bg Огнян Василев (тел.: 02/819 07 72, e-mail: ognyan@econ.bg)
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...