Иран спря да продава петрол на британски и френски компании

19.02.2012 | 15:36
по статията работи: Лили Бончева
Истанбул ще бъде домакин на подновяването на преговорите по иранската ядрена програма
Иран спря да продава петрол на британски и френски компании
Снимка: Sxc.hu

Иран спря продажбите на суров петрол на британски и френски компании, предаде Reuters, като цитира говорител на иранското министерство на петрола. "Износът на суров петрол за британски и френски компании е прекратен. Ние ще продаваме нашия петрол на нови потребители", заяви говорителят Алиреза Никзад.

Днес пък Ислямската революция обяви, че е започнал двудневни бойни учения по суша с цел да подобри потенциала си да защити страната от евентуална външна заплаха, предаде АП. Командирът на сухопътните сили от корпуса Мохамад Пакпур съобщи на уебсайта на гвардейците, че маневрите с кодово название "Валфаджър" (Зора) са започнали днес в района на града Язд, централен Иран. Корпусът на революционните гвардейци е най-елитното подразделение във въоръжените сили на Иран. Настоящите учения преминават на фона на засилващо се напрежение между Иран и Запада относно иранските ядрени програми, посочва АП, цитирана от БТА.

ИТАР-ТАСС припомня, че през декември в Ормузкия проток се състояха мащабни военноморски маневри, в които бяха изпробвани нови ракетни комплекси иранско производство. В началото на февруари имаше сухопътни учения в Южен Иран.

Междувременно стана ясно, че Истанбул ще бъде домакин на подновяването на преговорите по иранската ядрена програма между Техеран и "шесторката" (САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия"), е заявил на пресконференция министърът на външните работи на Иран Али Акбар Салехи, цитиран от турския телевизионен канал НТВ.

Иранският министър не е уточнил датата, на която ще се проведе срещата в Истанбул. По време на посещението си в Анкара миналия месец Салехи заяви, че предложението на турската страна Истанбул да бъде домакин на нови преговори по иранската ядрена програма, е приемливо за Техеран.

Предишният кръг от преговори по иранската ядрена програма се състоя миналата година в Истанбул. В тях участваха петте страни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай) и представители на Германия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...