Испания обмисля спасителен заем за банките си

08.06.2012 | 12:30
по статията работи: Елица Елефтерова
Снощи Fitch понижи рейтинга на страната с 3 степени
Испания обмисля спасителен заем за банките си
Снимка: Sxc.hu

По общо мнение Испания, която е 12-та по големина икономика в света и 4-та в еврозоната, е твърде голяма, за да фалира. Всички знаци обаче показват, че страната не е твърде голяма, за да получи спасителен пакет за банките си, коментира агенция "Ройтерс".

Пазарите реагираха положително тази седмица отчасти заради оптимизма, че политиците от еврозоната, които са доказани майстори на импровизацията, ще постигнат компромис с Мадрид по отношение на спасяването на банките му, с което ще се преодолее последната заплаха за единната валута.

Увереността на самата Испания, че може да получи помощ без съпътващите политически унижения, които често вървят с нея, нараства. Страната търси начин да запълни дефицита си към кредиторите, на които дължи най-малко 40 млрд. евро, според източници във финансовия сектор в Мадрид.

Ако Испания търси помощ отвън, се очаква да поиска кредит от 440 млрд. евро от Европейския механизъм за финансова стабилност (European Financial Stability Facility ), спасителния фонд на еврозоната. Друг вариант е неговия наследник Европейския стабилизационен механизъм (European Stability Mechanism), който трябва да заработи през юли и от който страната може да вземе 500 млрд. евро.

"Испанското правителство трябва да разгледа всички варианти", заяви шведският финансов министър Андерс Борг. "Трябва да намерим начини за справяне с това доста бързо, защото това днес е по-голямата заплаха за световната икономика", допълни Борг, чиято страна не е сред използващите единната валута.

Подчертавайки сериозността на затруднението на Мадрид, рейтинговата агенция Fitch ("Фич") понижи агресивно рейтинга на Испания с три степени късно в четвъртък. Така рейтингът на страната от "А" стана "BBB"". Беше ѝ поставена и негативна перспектива, отразяваща факта, че в следващите няколко месеца рейтингът ѝ може да бъде понижен допълнително.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...