Италиански фирми предвиждат редица инвестиции у нас

13.06.2013 | 14:30
по статията работи: Теодора Пенева
България е привлекателно поле за чуждестранни инвестиции и един от най-обещаващите пазари в Балканския регион
Италиански фирми предвиждат редица инвестиции у нас

Интернационализацията на бизнеса в България е възможна – това се опитаха да докажат участниците в провелия се днес в София българо-италиански форум. Фокус на конференцията „Международен бизнес джобен формат“ беше опитът и възможностите на италианските малки и средни предприятия, които инвестират в условията на българския пазар.

"Международен бизнес джобен формат“

Организатори на събитието бяха Италианският институт за външна търговия ИЧЕ и Конфиндустрия България, Сдружение на италианските предприемачи в България, които подкрепят и координират предприятията от западноевропейската държава, развиващи дейност у нас. Самата Конфиндустрия обединява около 250 фирми-членове, 86% от които – малки, средни и микро. Сдружението отчита предприемаческа дейност, възлизаща общо на 2 милиарда евро преки инвестиции, 1,8 милиарда евро оборот и над 25 000 осигурени работни места.

Възможности за чуждестранни инвестиции у нас

„България е един от най-обещаващите пазари в Балканския регион – това ни казват прогнозите на международните институции“, заяви в поздравителната си реч при откриването на конференцията Марко Контичели, Посланик на Италия в София. По-късно думите му бяха потвърдени от Джовани Мартинели от Gruppo Martinelli, според когото страната ни има много по-добри икономически характеристики от съседните си държави.

Като цяло представителите на италианските компании, развиващи дейност в страната ни, изразиха доверие в пазарната ѝ обстановка, отчитайки преодоляване на трудностите, които са срещали през 90-те години на миналия век. Налице са обаче още много предизвикателства като постигането на добра комуникация и взаимодействие с институциите и използването възможностите на иновациите в подкрепа на браншовите отрасли.

Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), призова в изказването си новото правителство да предприеме необходимите структурни реформи за подобряването на бизнес климата у нас. Според него държавата трябва да подкрепя малките и средни фирми, защото те, от своя страна, подкрепят едрия бизнес – като изпълнители, подизпълнители, доставчици и поддоставчици. Ръководителят на национално представената работодателска организация заяви, че настоява за реиндустриализация и генерални промени в управлението на човешките ресурси посредством редакция на Кодекса на труда. Освен това – за пълни гаранции на собствеността на бизнес сектора.

Новият кабинет беше представен на форума от поздравителен адрес на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. В него той заяви, че ведомството му ще окаже пълна подкрепа на малкия и среден бизнес.

Италианският бизнес в България

Страната ни отдавна е популярна територия за инвестициите на фирмите с италиански и смесен капитал. Участниците в конференцията цитираха различни данни, които показват развитието на икономическото сътрудничество между двете държави.

Към края на 2012 г. у нас развиват дейност 800 активни италиански фирми. Западноевропейската държава е на трето място сред чуждестранните инвеститори в България, релизирайки близо 2 милиарда евро преки инвестиции през изминалата година.

Освен това страната е вторият по големина търговски партньор на България в рамките на Европейския съюз (ЕС) и третият в световен мащаб, като реализираният стокообмен в рамките на 2012 г. възлиза на 3,5 милиарда евро. През първото тримесечие на 2013 г. двустранната търговия бележи среден растеж от близо една четвърт – съответно увеличение от 23,6% на вноса и 25,4% на износа ни към Италия.

Особено добре развито е взаимодействието на двете държави в туристическия сектор. През 2012 година страната ни е посетена от 104 310 италиански туристи, припомни в поздравителния си адрес министър Стойнев. Те се ориентират основно към културен, спа, балнео-, еко- и селски туризъм. На свой ред Марко Контичели цитира статистически данни, според които посещенията на българските туристи в родината му са се удвоили на 100% в периода 2011-2012 г. "Двете страни се търсят“, коментира посланикът.

Той подчерта обаче, че двустранните икономически отношения са положително явление, което се нуждае от непрекъснато обновление от страна на партньорите. Необходимо е България като такъв да се стреми да привлича повече чуждестранни инвестиции.

Италианските компании предвиждат много такива в краткосрочен и средносрочен план. Представената от малките и средните си фирми държава ще разшири дейността си в сферите на търговията, металообработката, машиностроенето и енергетиката. Планираните за следващите месеци инвестиции ще бъдат с фокус върху промишленото производство, селското стопанство (преработката на продукти - главно месопраработката, развитие на зоотехнологиите), биотехнологиите в обработката на енергия, околната среда и иновациите.

Енергетика на бъдещето или бъдещето на енергетиката у нас

Предвиждат се и проекти в сферата на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ). Това е възможно „въпреки вътрешните противоречия на българския ВЕИ пазар и непостоянната политика, свързана с ценоообразуването“, заяви Джовани Саки, Директор на службата за Координация на услугите за популяризиране на Система Италия към ИЧЕ.

Тенденциите потвърди и представителят на една от италианските фирми у нас в този бранш, PVB Power Bulgaria, Пламен Дилков. В своята презентация той постави акцент на хидроенергийния сектор, който натоварва минимално енергийната система. Освен това представи една от водните електроцентрали (ВЕЦ) на бъдещето – такива, чиято техническа работа е преместена изцяло под вода, при това грижейки се и за околната среда.

Според Дилков България има огромен енергиен потенциал – на територията ѝ има около 19 000 мегаватчаса, от които технически използваеми са 14 000. В момента 9 800 мегаватчаса от тях са свободни – те се равняват на 2800 мегавата енергия.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...