И Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция

03.03.2012 | 11:04
по статията работи: Лили Бончева
Причина за това са загубите, които ще понесат частните инвеститори след операцията по отписване на гръцкия дълг
И Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция
Снимка: Sxc.hu

Международната рейтингова агенция Moody's ("Муудис") понижи късно в петък кредитния рейтинг на Гърция от Са на С. Това е най-ниското ниво в скалата на агенцията. 

Причина за решението на Moody's са загубите, които ще понесат частните инвеститори след скорошното решение за отписване на 107 млрд. евро (141,3 млрд. долара) от гръцкия публичен дълг. Тези загуби ще надвишат 70%, считат от агенцията.

В същото време обаче в оценката си Moody's не посочва перспектива пред кредитния рейтинг - нещо, което би било индикация за това дали тя счита, че в идните месеци ще настъпи подобрение или не.

Според скалата на агенцията дълговете с рейтинг С са облигации с най-нисък рейтинг и по правилно се намират в състояние на дефолт. От Moody's посочват, че "рискът от дефолт, дори след операцията по замяна на гръцкия дълг, остава висок" и допълват: "Вярваме, че страната ще се изправи пред средносрочни проблеми, свързани с платежоспособността".

От агенцията коментират, че ще преразгледат оценката си за гръцкия кредитен профил след като страната пусне новите облигации.

Припомняме ви, на 27 февруари Standard & Poor's (S&P) също намали дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция - до SD - "селективен дефолт". S&P обяви, че след като дълговата размяна бъде извършена, би увеличила гръцкия кредитен рейтинг до "CCC".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...