КЕВР може да отнеме лиценза на Електроенергийния системен оператор

10.03.2015 | 18:00
по статията работи: econ.bg
ЕСО получи разрешение да извършва дейността на независим преносен оператор през 2013 г.
КЕВР може да отнеме лиценза на Електроенергийния системен оператор
Снимка: Sxc.hu

Лицензът за работа на Електроенергийния системен оператор е поставен под въпрос. Оказа се, че има реална възможност лицензът на държавния преносен оператор да бъде отнет и с тази дейност да се заеме появилият се през миналата година частен конкурент „Българска енергийна борса“.

Това стана ясно, след като тричленният състав на Върховния административен съд отмени решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за мълчалив отказ във връзка искане на частната компания да получи лиценз за независим преносен оператор.

От КЕВР (вече Комисия за енергийно и водно регулиране) не са посочили мотиви защо отказват да издадат на БЕБ да издадат лиценз за независим преносен оператор, както и за координатор на балансираща група, пише 3e-news

Решението на енергийната комисия не е добре аргументирано и по отношение на избирането на ЕСО за компания, която ще получи лиценз за независим преносен оператор. Припомняме, че този лиценз бе даден „на пожар“ на ЕСО в последния възможен момент, за да се избегне наказателна процедура срещу страната ни от страна на ЕК, заради изискванията на третия либерализационен пакет. От Брюксел все още не са сертифицирали държавната компания като независимо предприятие, отговарящо за преноса на електроенергия високо напрежение.

От частната „Българска енергийна борса“ са обжалвали мълчаливия отказ на ДКЕВР да им даде лиценза, заради което сега ВАС е върнал преписката за разглеждане отново в КЕВР. Решението на съда е взето от тричленен състав на ВАС в края на февруари. На КЕВР са дадени указания по тълкуването и прилагането на закона. Няма информация енергийният регулатор да е обжалвал решението на съда. Комисията също така се задължава да плати разноските по делото, които са 1200 лв.

Според тълкуванието на съдиите не е възможно да има две компании с лиценз за независим преносен оператор у нас и сега КЕВР ще трябва да предоставя нови мотиви за избирането на ЕСО за оператор на мрежата.

Припомняме, че ЕСО получи лиценз от ДКЕВР за независим преносен оператор и координатор на специална балансираща група в края на декември 2013 г.и той е за период от 35 г.

Това обаче не е първият случай, в който решения на ДКЕВР отпадат пред съда като незаконосъобразни. Сега се очаква комисията да излезе със становище по казуса и да вземе ново решение за даване или отказване на на лиценз за независим преносен оператор на БЕБ.

Според ВАС и двете компании - ЕСО и БЕБ, отговарят на изискванията на закона за извършване на тази дейност.  Както частната фирма, така и ЕСО не са били собственици на електропреносната мрежа в момента на даването на лицензията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.03   240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат...