КЗК: Цифровизацията не постигна целите си

01.04.2015 | 18:48
по статията работи: econ.bg
Избраният модел не е стимулирал конкуренцията, смятат от комисията
КЗК: Цифровизацията не постигна целите си
Снимка: Thinkstock/Guliver

Преминаването от аналогова към цифрова телевизия не отговори на очакванията на потребителите и бизнеса. Напротив - избраният модел на цифровизация в България доведе до отлив на пазарен интерес към цифровото телевизионно и радиоразпръскване. Не е налице и достатъчно телевизионно съдържание, което да се разпространява чрез мултиплексите.

Това е официалното становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), разпространено днес до медиите. Юристите й считат, че изобщо не се е състояло очакваното засилване на междуплатформената конкуренция между медиите в резултат на цифровизацията. Не са навлезли и нови участници на този пазар въпреки увеличения капацитет за пренос и излъчване на радио и телевизионно съдържание.

Заключението на КЗК е, че не е постигната в очакваната степен основната цел на процеса, а именно - ефективно и ефикасно използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие в полза на потребителите.

От КЗК предлагат на компетентните държавни органи и на тези, разполагащи със законодателна инициатива, да преценят дали са нужни облекчения с оглед повишаване конкурентоспособността на операторите на мултиплекси по отношение на задължението на операторите да резервират капацитет за разпространение на търговски програми със статут на "must carry".

Нужно е да се преразгледа  и дали при техническа възможност не би била подходяща мярката да им се позволи да излъчват и кодирани програми (при липса на достатъчно лицензирани за разпространение през мултиплекси програми и/или при нежелание за разпространение на програмите със статут "must carry" през мултиплекси от страна на телевизионните оператори).

КЗК счита, че е необходимо да бъдат предвидени ясни критерии и механизми за определяне на програмите, които подлежат на задължително разпространение според Закона за радиото и телевизията.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 17.02   364 г. – Детрониран и убит е византийският император Йовиан за неговата силна привързаност към християнството. 1568 г. – Императорът на Свещената Римска...