КЗК върна обществена поръчка на АЕЦ "Козлодуй"

11.03.2013 | 11:45
по статията работи: Петя Бързилска
Дружеството трябва да плати разноските на компанията, подала жалбата
КЗК върна обществена поръчка на АЕЦ "Козлодуй"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразна заповед на изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за предварителен подбор на кандидатите в процедура за възлагане на обществена поръчка, съобщават от КЗК.

Предметът на поръчката е „Извършване на основен ремонт на 5 бр. ротори и динамичното им балансиране”.

Проучването на КЗК е установило, че според обявлението на поръчката кандидатите трябва да докажат, че имат опит в извършването на услуги, предмет на поръчката, като те трябва и да покажат списък на изпълнени аналогични ремонтни дейности през последните три години. Същевременно възложителят не е предоставил дефиниция на понятието „аналогични ремонтни дейности", заявяват от Комисията.

КЗК счита, че АЕЦ 'Козлодуй" е нарушил процедурата, като на по-късен етап от откриването на обществената поръчка е въвел условие, което не е било предварително оповестено и е станало причина за отстраняване на участник от процедурата.

КЗК връща процедурата на етап разглеждане на заявленията на кандидатите при спазване на мотивите, изложени в решението. 

Жалбата към КЗК е подадена на 17 януари тази година от „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ) ЕАД. Дружеството е било един от кандидатите за обществената поръчка от предварителния подбор.

Основното възражение на жалбоподателя е, че възложителят неправилно не е приел декларираните от дружеството осем броя договори и референции към тях за съответстващи на изискванията в документацията, в резултат на което не е допуснал кандидата до следващия етап на процедурата - подаване на оферта. ЦЕРБ посочва, че е представил в срок всички изисквани от възложителя документи като участник в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка.

По отношение на заявената от жалбоподателя претенция за присъждане на направените разноски, с оглед основателността на жалбата, КЗК възглага на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД направените по производството разноски от „Централна енергоремонтна база” ЕАД в размер на 2 150 лв., в това число 1700 лева за държавна такса и 450 лева за адвокатско възнаграждение.

През ноември миналата година стана ясно, че поетапно ще бъдат ремонтирани пет ротора на електродвигател за главна циркулационна помпа. Работата ще се извърши на няколко етапа, като първият включва реконструкция на два ротора през 2013 г., вторият – два през 2014 г., а през 2015 г. предстои основен ремонт и на още един ротор.

Изпълнителят ще трябва да транспортира ротора до завода, където ще бъде извършена дейността, и после да го върне обратно, е пояснено в Техническото задание. Транспортното приспособление трябва да бъде изработено или предложено от изпълнителя, информира "Козлодуй-БГ".

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 15.11   1315 г. – В борбата си за независимост войските на новосъздадената Швейцарска конфедерация побеждават австрийската армия в битката при Моргартен. 1533 г. – В...