КЗК глоби БЛС заради определянето на цени за частен преглед

07.05.2012 | 17:00
по статията работи: Ралица Стоянова
Санкцията е в размер на 80 000 лева
КЗК глоби БЛС заради определянето на цени за частен преглед
Снимка: Булфото

Комисията за защита на конкуренцията установи, че Български лекарски съюз е извършил нарушение по чл. 15, ал 1, т.1 от ЗЗК под формата на пряко определяне на цени за частен лекарски преглед. КЗК наложи имуществена санкция от 80 000 лева и постанови прекратяване на нарушението чрез отмяна на решението на БЛС за приемане на минимална цена за лекарски преглед извън случаите, които се заплащат от НЗОК.

През февруари томисията предяви твърдение за нарушение във връзка със започналото през 2011 г. разследване за евентуално нарушение. Проучването показва, че постъпилите в определения срок възражения от страна на БЛС са неоснователни. Подобно поведение не би могло да се обоснове с гаранция за качеството на услугата или със сравнителен подход спрямо други саморегулиращи се професии. Приемането на минимална цена за частен лекарски преглед регулира ценовото поведение на членовете на Съюза и представлява пряко определяне на цени, което ограничава конкуренцията на пазара, съобщават от комисията.

Защитата на  БЛС се позовава на текст от Етичния  кодекс, който предвижда установяването на минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължението им да не определят хонорара си под установения минимум. Освен, че това е установена европейска практика, лекарската професия е саморегулираща се, идентична с тази на адвокатите, нотариусите, архитектите и др. и е недопустимо да се извежда от тази категория с подобно прецедентно решение – се допълва в аргументите на БЛС.

Освен това БЛС се обърна към международните организации, в които членува, с искане да бъде представена официална информация за практиката в страните от Европейския съюз, се казва в становище на съюза по казуса

С взетото решение, поведението на КЗК може да бъде определено като дискриминационно и неаргументирано. БЛС ще го обжалва пред Върховния административен съд, се казва още в становището на съюза.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...