КЗК глоби БТК с 3,74 млн. лв.

14.05.2015 | 16:21
по статията работи: econ.bg
Според комисията дружеството е злоупотребило с господстващо положение
КЗК глоби БТК с 3,74 млн. лв.
Снимка: Thinkstock/Guliver

Комисия за защита на конкуренцията глоби „Българска телекомуникационна компания” ЕАД (БТК) с 3,746 млн. лв. Според експерти от антимонополния орган дружеството е злоупотребило с господстващо положение, състоящо се в косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните. Това довело до тяхното преустановяване и възпрепятствало осъществяването на конкурентна стопанска дейност. Също така компанията е прилагала различни условия за едни и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти, с които се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите, се посочва в становището на КЗК.

Производството е образувано на основание на решение на Върховния административен съд, с което казусът е върнат на КЗК за ново разглеждане и произнасяне в съответствие с дадените указания по тълкуването и прилагането на закона.

Предмет на разследване е твърдяно от „Източна телекомуникационна компания” АД (ИТК) едностранно и неправомерно прекратяване на договор за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на БТК.

Анализът на договорните клаузи показал, че въпреки формалната равнопоставеност, договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните.

„Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните“, смятат от антимонополния орган.

КЗК установява, че процесното поведение на БТК има и дискриминационен характер, доколкото БТК е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик. Нещо повече, БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на молителя да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предлага договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му, смятат от КЗК.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 29.07   626 г. – Започва десетдневната аварска обсада на Константинопол с участие на славяни, българи и други народи. 1014 г. – Българо-византийски войни: Българската...