КЗК наложи глоба от 14,5 млн. лв. на „Енерго-Про“

06.11.2015 | 16:31
по статията работи: econ.bg
Това е 0,5% от годишните приходи на дружеството от продажбата на ток
КЗК наложи глоба от 14,5 млн. лв. на „Енерго-Про“
Снимка: Thinkstock/Guliver

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби електроснабдителното дружество „Енерго-Про Продажби“, което снабдява с ток Североизточна България, с близо 14,5 млн. лв. Причината е злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от антимонополния орган. Санкцията е 0,5% от годишните приходи на дружеството от продажбата на ток на клиенти от обслужваната територия.

Производството е било образувано по жалба на компанията „Готар Инвестмънт“ ООД. Според дружеството от „Енерго-Про Продажби“ са го третирали неравноправно спрямо останалите потребители на ел.енергия на територията на индустриална зона гр. Нови Пазар. Според КЗК поведението на електроснабдителното предприятие може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством необоснован отказ от доставка на електрическа енергия.

През периода на нарушението, който е с продължителност от приблизително шест години, господстващото предприятие отказва създаване на индивидуална партида и обществено снабдяване с ток на „Готар Инвестмънт“, докато в същото време го осигурява на другите потребители на територията на индустриална зона, които технически се снабдяват по аналогичен начин. Последното представлява неравноправно третиране на конкретния клиент спрямо останалите, тъй като по отношение на всички са валидни еднакви инфраструктурни условия.

КЗК постанови в срок от един месец "Енерго-Про Продажби" да открие самостоятелна партида и да предприеме незабавно всички необходими действия за ефективното снабдяване на „Готар Инвестмънт“ е ел. енергия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 17.07   1332 г. – В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III...