КЗК обвини доставчици на олио в картел

26.04.2013 | 12:32
по статията работи: Елица Елефтерова
Според комисията те са прилагали вертикални споразумения, които ограничават или нарушават конкуренцията на пазара на едро
КЗК обвини доставчици на олио в картел

Комисията за защита на конкуренцията обвини в картел доставчици на рафинирано бутилирано олио и техните дистрибутори, информира антимонополният орган.

Според комисията те са прилагали вертикални споразумения, които по своята цел предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазара на едро на рафинирано бутилирано олио.

Производството е образувано вследствие на установени клаузи в договори за дистрибуция при извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио.  

Анализирани са три отделни, несвързани помежду си, вертикални споразумения между доставчици на бутилирано олио и основните им дистрибутори. Комисията е постановила три самостоятелни определения за предявяване на твърдения за извършени нарушения, при следните доставчици и техни основни дистрибутори:

- Калиакра АД, Бунге Зрт – Унгария, Бунге Румъния Срл и основните им дистрибутори Гама-Ник-Митев-2004 ЕООД, Теодоро Бабаров-Клио Комерс ЕТ, Д и Д Комерс Енд Диливъри ООД, Лъки 2003 ООД, Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД;

- Бисер Олива АД и основните му дистрибутори Фамилекс ЕООД, М.М. Малешков ЕООД, Загора 2000 ООД, Велизара 2000 ЕООД;

- Звезда АД и основния му дистрибутор КООП Търговия туризъм АД.

Комисията приема, че разглежданите вертикални споразумения имат за цел пряко или косвено определяне на цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио и разпределяне на пазари под формата на ограничаване на територията на дистрибутора.

Заоради липсата на свързаност в поведението на участниците в трите дистрибуторски мрежи, КЗК продължава разследването си в три самостоятелни производства, според проучваните забранени вертикални споразумения.

Определенията не подлежат на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание.

Ответните страни, поотделно или съвместно, имат право да предложат поемането на задължения, с които да се преустанови поведението, във връзка с което е образувано производството. След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...