КЗК откри картел при производството на касови апарати

18.04.2012 | 17:28
по статията работи: Петър Чернев
Антимонополният орган наложи близо 1 млн. лв. санкция на 4 производителя
КЗК откри картел при производството на касови апарати
Снимка: Sxc.hu

Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в картелно споразумение четири фирми за производство на касови апарати. Става дума за "Датекс" ООД, "Дейзи Технолоджи” ЕООД, "Тремол" ООД и "Елтрейд" ООД, на които са наложени санкции съответно в размер на 503 280 лв., 155 844 лв., 82 512 лв. на "Тремол” ООД  и 257 928 лв.

Проверката на антимонополния орган е установил, че съответните дружества са нарушили правилата на конкуренцията, като са предприели координирани действия по едновременно и регулирано увеличение на цените за крайни клиенти на електронни касови апарати с фискална памет и фискални принтери..

КЗК е образувала производството в края на 2009 г. в отговор на сигнал и публикации в медиите относно едновременното поскъпване през същата година на всички модели касови апарати, предлагани от български производители. Вследствие на проверката е установено, че поведението на страните доказва съществуването на забранено споразумение и/или съгласувана практика по смисъла на чл. 15, ал. 1, ЗЗК.

Извършеният фактически и пазарен анализ показа, че от 01 януари 2005 г. до първото тримесечие на 2010 г. ответните дружества са предприели две основни изменения на провежданата от тях ценова политика, което е довело до общо повишаване на цената на почти всички предлагани от тях КА и ФПр. Това са едновременно увеличаване от 4-те дружества на цените на касовите апарати и касови принтери през февруари 2008 г. и през април 2009 г. Това според хората на Петко Николов показва, че между тях съществуват форми на координация и сътрудничество, обединени от обща антиконкурентна цел.

Решението може да бъде обжалвано относно неговата законосъобразност пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му пред страните, информира КЗК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 04.07   1776 г. – На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част...