КЗК отмени поръчка на МЗХ за сертифициран одит на Фонд „Земеделие“

09.09.2014 | 14:38
по статията работи: Георги Велев
Производството е образувано след две подадени жалби
КЗК отмени поръчка на МЗХ за сертифициран одит на Фонд „Земеделие“
Снимка: iNews

Комисията за защита на конкуренцията отмени обществената поръчка за извършване на сертификационен одит на Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция. Според антимонополния орган решението на земеделския министър за откриване на процедурата е незаконосъобразно.

Производството си КЗК е започнала след подадени две жалби за нарушения на поръчката. По жалбата на "Захаринова и Партньори" ООД комисията е установила, че в декларациите за липса на конфликт на интереси е налице неяснота относно съдържанието на израза „функционална независимост”, както и че така оформен текстът на декларацията не изчерпва възможността за наличие на конфликт на интереси, в това число и за лица, участвали при разработването и управлението на проекти по Програма за развитие на селските райони. Одобрената от възложителя декларация не обхваща ясни хипотези или законови разпоредби, от които да се заключи, че участникът не е в правна, икономическа или друга връзка с възложителя, Разплащателната агенция, Управляващия орган или Компетентния орган на Разплащателната агенция. Възприетата обща формулировка в текста на декларацията, освен че създава неяснота, не изпълнява и основното си предназначение да не допусне до участие и класиране лица, намиращи се в позиция на конфликт на интереси.

КЗК счита, че и част от заложените изисквания в поръчката са неправилно формулирани по отношение на опитите и експертността на фирмите, които кандидатстват.

По жалбата на „Делойт България“ проучването е показало, че възложителят, при обосноваване необходимостта от избор на сертифициращ орган, неправилно се е позовал на разпоредбите на регламенти на ЕС. Това е довело и до неправилното му цитиране в рамките на техническото задание.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...