КЗК разреши на Energo-pro да придобие "Е.ОН България"

19.01.2012 | 12:56
по статията работи: Ралица Стоянова
Energo-pro контролира 8 енергийни дружества
КЗК разреши на Energo-pro да придобие "Е.ОН България"
Снимка: Sxc.hu

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на самостоятелен пряк контрол от Energo-pro, Чехия, върху "Е.ОН България” ЕАД, съобщават от комисията. Цената на сделката е 133 млн. евро (178.6 млн. долара).

Eengo-pro контролира общо 8 дружества, опериращи в енергийния сектор в Чехия, Турция, Армения, Грузия и България. Дейността им е концентрирана в производство, разпределение и търговия с електрическа енергия.

КЗК анализира всеки един от тези три вертикално свързани електроенергийни пазара, върху които сделката ще окаже въздействие. Това са пазарите на производство и продажба на едро на електроенергия, пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение и доставка/продажба на дребно на електроенергия. В анализа си Комисията оцени доколко концентрацията ще доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което би възпрепятствало значително конкуренцията на съответните пазари.

При производството на едро на електроенергия единствено "Енерго-Про България” ЕАД осъществява дейност, с пазарен дял на произведената електроенергия от 0,4 %, предимно за износ. В производството на ел. енергия оперират достатъчен брой предприятия, като основни конкуренти са централите с по-голяма инсталирана мощност (АЕЦ и кондензационните ЕЦ), а сред производителите на ел. енергия от ВЕИ основен конкурент е НЕК.

При продажбата на ел. енергия "Енерго-про България Трейдинг” ЕАД е новонавлизащ участник, без реализирани сделки до момента.

На пазара на доставка/продажба на дребно на ел. енергия от участниците в концентрацията е представено единствено "Е.ОН България енергийни услуги” ЕООД, без да заема съществена позиция. Икономическият анализ показва, че дружеството няма потенциал да заеме такава като пряк ефект от нотифицираната сделка.

На пазара на пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение оперира само "Е.ОН България Мрежи" АД, по силата на издадена от ДКЕВР лицензия за разпределение на електрическа енергия за областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново и Габрово.

От своя страна "Е.ОН България Продажби” АД притежава само лицензия за краен снабдител на потребителите към разпределителната мрежа на "Е.ОН България Мрежи” АД. Дружеството е декларирало, че не възнамерява в бъдеще да участва на свободния пазар за търговия с електрическа енергия.

КЗК счита, че няма риск концентрацията да доведе до засилване на пазарната позиция на участниците по начин, който би оказал неблагоприятно въздействие върху ефективната конкуренция. Новата структура не е основен участник на електроенергийния пазар и не притежава пазарна мощ, позволяваща да се породят негативни промени в конкурентната среда.

Немската компания E.ON се е съгласи да продаде своето подразделение "Е.ОН България" на частната чешка компания Energo-Pro в средата на декември миналата година. Българското подразделение, което е базирано във Варна, управлява 42 000 км електропреносна мрежа в Североизточна България. През 2010 г. то е доставило 5.3 млрд. киловатчаса електричество. Срещу 140.7 млн. евро. немската компания придоби 67% от електроразпределителинте дружества във Варна и Горна Оряховица. Сега цената на сделката е 7 млн. евро по-ниска.

E.ON възнамерява да продаде активи, оценявани на 15 млрд. евро, до края на 2013 г. Решението е част от новата стратегия на компания след отказа на Германия от ядрена енергия. До момента вече е реализирана продажба на съоръжения и мрежи, оценявани на повече от 9 млрд. евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...