КЗК санкционира ЕВН с над 337 хил. лв.*

08.06.2010 | 10:33
по статията работи:
Производството е образувано по искане на бургаската фирма "Яна" АД. ЕВН ще обжалва решението
КЗК санкционира ЕВН с над 337 хил. лв.*

*Информацията е актуализирана към 12.20 ч.

Комисията за защита на конкуренцията установи, че "ЕВН България Електроразпределение" АД (ЕВН ЕР) е извършило нарушение по чл. 21, т. 4 от Закона за защита на конкуренцията и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 337 347 лв. (триста тридесет и седем хиляди триста четиридесет и седем лева). Комисията постанови прекратяване на нарушението.  

Производството е образувано по искане на "Яна" АД, гр. Бургас. Дружеството получава електроенергия по кабелен електропровод "Яна3" 20 kV, изграден през 1986 г., свързващ предприятието с електрическа подстанция, собственост на "НЕК" ЕАД. Тъй като кабелният електропрвод се използва от електроразпрделителното дружество ЕВН ЕР за пренос на електрическа енергия през него, то последното следва да заплаща цена за достъп по смисъла на чл. 117, ал. 7 от Закона за енергетиката (ЗЕ) на собственика на електропровод "Яна3" 20 kV до момента, когато евентуално го изкупи.

Поведението, квалифицирано от КЗК като нарушение в настоящото производство, се изразява в обвързване от страна на ЕВН ЕР на плащането на дължимата от него цена за достъп по чл. 117, ал. 7 от ЗЕ със стартиране на процедурата по изкупуване на кабелен електропровод "Яна3" по реда на §4 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката.

Видно от разменяната между страните кореспонденция, ЕВН ЕР винаги при повдигнат въпрос от страна на "Яна" АД за плащане на цената за предоставен достъп през кабелния електропровод, насочва преговорите към стартиране на процедурата за изкупуване и обвързва началото на плащането на цената за достъп с началото на въпросната процедура по прехвърляне на собствеността върху енергийното съоръжение. Всеки опит на "Яна" АД да поведе преговорите към сключването на договор за достъп се отклонява от ответното дружество в посока, съобразена единствено с интереса на ЕВН ЕР, информира антимонополният орган.

Укоримостта на поведението на ЕВН ЕР следва от факта на неговото естествено монополно положение на съответния пазар, където "Яна" АД няма възможност за алтернативно присъединяване към друга електротранспортна мрежа. Експлоатирайки господстващото си положение, ЕВН ЕР се грижи в максимална степен да удовлетвори своите претенции - да изкупи кабелен извод "Яна3" и да отложи във времето плащането на цената за предоставения достъп.

Комисията счита, че поведението на ЕВН ЕР представлява едностранно извършвано поведение на предприятие с определена пазарна власт, благодарение на което то извлича ползи, каквито не би постигнало, ако на пазара, на който оперира, имаше нормална и достатъчно ефективна конкуренция. В настоящия казус ЕВН ЕР обвързва изкупуването на кабелния електропровод с отлагане и скъсяване на времето за плащане на дължимата от него цена за предоставения му достъп, използвайки факта на липсата на алтернатива за получаване на електрическа енергия през друга електротранспортна мрежа от този, спрямо който е насочено неговото поведение - в случая "Яна" АД.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността и характера на нарушението, както и оказаното съдействие от страна на ответното дружество.

Впоследствие от електроразпределителното дружество заявиха, че възнамеряват да обжалват решението на антимонополния орган пред Върховния административен съд. Според дружеството то е неправилно, тъй като възникналият пред КЗК спор се предхожда от друг - между същите страни, пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Той е бил решен в полза на ЕВН, чийто действия са били потвърдени като правилни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...