КЗК спря търга за саниране на жилища в Североизточния район с европари

14.11.2014 | 15:24
по статията работи: Мария Стоянова
Става въпрос за процедурата във Варна, Добрич, Търговище, Шумен
КЗК спря търга за саниране на жилища в Североизточния район с европари

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на зам.-министъра на регионалното развитие за класиране на участниците и определяне на изпълнител на програмата за енергийно обновяване на българските домове по Оперативна програма „Регионално разивите“ (ОПРР).

Отменения търг се отнася за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за територията на Североизточен район, в който попадат следните градове, на чиято територия е допустимо обновяване на жилищни сгради: Варна, Добрич, Търговище, Шумен.

Проучването установило, че жалбоподателят „Кънстракшън груп“ ЕООД е отстранен незаконосъобразно от процедурата, на основание неподписване на ценовата оферта на обозначеното за това място.

От КЗК обясняват, че в документацията за участие не е предвидено изрично изискване за подписване и подпечатване на всяка страница на ценовото предложение на участниците. Видно от представената от жалбоподателя оферта, в плик № 3 от нея участникът е представил попълнено по съответния образец ценово предложение, всяка страница на което е подписана и подпечатана от представителя на дружеството.

В тази връзка КЗК намира, че е налице съгласие с предвидените в образеца условия и спазване на посочените изисквания за формиране на единичните цени за отделните видове строително-монтажни работи, включени в предмета на обществената поръчка по обжалваната обособена позиция № 3.

КЗК счита, че заключението на комисията, че само и единствено подписът, положен на изрично указаното за това място, може да изпълни ролята на изрично изразено и обвързващо волеизявление за офертно предложение от страна на участника и обратно - неполагането на подпис на изрично обозначеното за това място - липса на воля за офериране на определена цена, е формален и несъстоятелен, а самото отстраняване на офертата на жалбоподателя от процедурата на това основание - за незаконосъобразно.

КЗК връща преписката на възложителя за прекратяване на процедурата.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...