КЗК ще проучва намерението на БТК да придобие НУРТС

11.12.2014 | 12:04
по статията работи: Десислава Маданска
Това ще помогне на комисията дали да разреши сделката
КЗК ще проучва намерението на БТК да придобие НУРТС
Снимка: Thinkstock/Guliver

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва задълбочено проучване относно намерението на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК) да придобие едноличен контрол върху „НУРТС България“ АД.

След анализ на пазарите, върху които сделката ще окаже въздействие, от комисията стигнали до извода, че обединеното предприятие ще оперира едновременно на два съседни продуктови пазара - този на наземно цифрово разпространение на ТВ програми и разпространението им чрез платените платформи – сателит и интернет.

Според КЗК участието на групата БТК на двата продуктови пазара би създало конкурентни предимства след сделката пред останалите доставчици на платена телевизия, като например при договаряне на цената за предоставяне на правото за разпространение на програмите (авторските права) с доставчиците на медийно съдържание.

Относно пазара на колокация се установи, че участниците в концентрацията имат много добре развита инфраструктура, като част от нея може да се определи като такава със стратегическо значение. Мрежите на обединената след концентрацията група могат да се използват и се използват от оператори на електронни съобщителни услуги, за да изпълняват своите задължения съгласно издадените им лицензии. За част от тези оператори не е налице възможност да дублират тази инфраструктура, тъй като изграждането на собствени обекти в редица „ключови места“ би било практически невъзможно и/или икономически нецелесъобразно, предвид необходимите значителни инвестиции. Ето защо КЗК счита, че при евентуално ограничаване на достъпа до тази инфраструктура (или необосновано прекратяване на договорните отношения) от техния конкурент БТК ЕАД, такова едно поведение би затруднило сериозно тяхната дейност и би повлияло на качеството и цената на предоставяните от тях услуги. Анкетираните от КЗК участници на разглежданите пазари също потвърдиха опасенията на КЗК в тази насока.

В резултат на изложените обстоятелства комисията счита, че е необходимо пълното и всеобхватно проучване на пазарната ситуация. Това ще позволи на КЗК да даде точна и пълна оценка за ефекта, който ще породи оценяваната концентрация на разглежданите пазари и бариерите за навлизане на тях.

Извършването на пазарен анализ в детайли ще спомогне да се очертаят с по-голяма конкретика съществуващите отношения на разглежданите пазари, както и да бъде установено дали поради значителни преимущества за потребителите сделката следва да бъде разрешена безусловно, смятат експертите. При възникване на необходимост и в съответствие с правомощията на КЗК би могло да се предвиди и мярка, съобразно установения в хода на задълбоченото проучване потенциален риск.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...