КЗП: Дружества на Енерго-Про са глобени с по 25 000 лв.

27.01.2015 | 16:40
по статията работи: Десислава Маданска
Причина са неравноправни клаузи в договорите
КЗП: Дружества на Енерго-Про са глобени с по 25 000 лв.
Снимка: Thinkstock/Guliver

Варненския окръжен съд наложи глоба в размер на по 25 000 лева на "Енерго-Про Мрежи"АД и "Енерго-Про Продажби"АД заради неравноправни клаузи в Общите условия на договорите на двете дружества. Санкциите са определени по искане на Комисията за защита потребителите.

Срещу двете дружества комисията е въвела общо четири колективни иска. До тази мярка се е стигнало, след като дружествата не са отстранили доброволно констатираните от контролния орган неравноправни клаузи, съобщиха от ведомството.

Освен това през декември при последния преглед на Общите условия на „Енерго-Про Продажби”АД и „Енерго-Про Мрежи”АД КЗП установи нова неравноправна клауза, с която дружествата задължават своите клиенти при възникнали спорове да се обръщат за разрешаването им изключително и само към определен Арбитражен съд, чрез налагането на специална арбитражна клауза в бланкови заявления за продажба и пренос на електрическа енергия, което ограничава правото на потребителите да се обръщат към други съдилища. В тази връзка КЗП е определила арбитражната клауза за неравноправна и до дружествата ще бъде отправена препоръка за отстраняване в определен срок на клаузата от всички документи, в които е налична.

Комисията за защита на потребителите е изпратила писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в което се обръща с молба към специализирания контролен орган да предостави информация в случай, че установи нарушения при проверките, които осъществява по компетентност съгласно Закона за енергетиката, с цел предприемане на последващи действия по прилагане Закона за защита на потребителите.

КЗП е извършила анализ и на Общите условия на договорите за пренос на ел. енергия през електроразпределителните мрежи на "Е.ОН България Мрежи"АД и на Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на потребители, клиенти на "Е.ОН България Продажби"АД, при които също е установено наличието на неравноправни клаузи в горепосочените Общи условия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...