КРС задължи БТК да намали цените за разговори към мобилни мрежи

27.07.2010 | 10:21
по статията работи:
Ценовото ограничение е наложено от регулатора след анализ, при който е било установено, че предложената от БТК цена за разговори към мобилни мрежи не отговаря на наложените ограничения с решение на КРС
КРС задължи БТК да намали цените за разговори към мобилни мрежи

Kомисията за регулиране на съобщенията (КРС) задължи „Българска телекомуникационна компания" АД (БТК) да прилага цени за разговори към мобилна мрежа не по-високи от 0,250 лв. (с ДДС) за силен трафик и 0,208 лв. (с ДДС) за слаб трафик. Това съобщиха от КРС.

Ценовото ограничение е наложено от регулатора след анализ, при който е било установено, че предложената от БТК цена за разговори към мобилни мрежи, която следва да се прилага считано от 1 юли 2010 г., не отговаря на наложените ограничения с решение №650 от 25 юни 2009 г. на КРС. С това решение на КРС, с което се приема анализът на пазарите на дребно на достъп до обществена телефонна мрежа и обществено достъпни телефонни услуги в определено местоположение, се налага формула, определяща максимално допустимото ниво на цената на дребно за разговори към мобилни мрежи. Във формулата се включват цените за терминиране в мобилни мрежи, за които са наложени ценови ограничения с Решение на КРС № 236/17 март 2009 г. и цените за генериране от фиксирани мрежи, за които са наложени ограничения с Решение на КРС № 237/17 март 2009 г.

Предвид обстоятелството, че от 1 юли 2010 г. е в сила намалението на цените за генериране от фиксирани мрежи и на цените за терминиране във мобилни мрежи, това понижение следва да намери отражение и в нивото на цените за повиквания към мобилни мрежи, допълват от КРС. Въз основа на предоставената от БТК информация, регулаторът е установил, че предложените цени са над нивото на максимално допустимите, което представлява нарушение на наложеното с решение № 650 от 25 юни 2009 г. ценово ограничение.

Извършената от регулатора проверка е показала също, че цените за повиквания към мобилни мрежи, които БТК прилага по отношение на своите клиенти от 1 юли 2010 г., не са предварително одобрени от КРС, което е в противоречие с регулаторната рамка.

Комисията за регулиране на съобщенията ще предприеме мерки по налагане на санкции на дружеството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...