КТ "Подкрепа": Как са избрани квесторите и колко струва надзорът в КТБ АД

15.10.2014 | 12:15
по статията работи: Десислава Маданска
Какъв ще е ефектът върху финасовата система и цялата икономика на България, ако банката не бъде оздравена, питат синдикатите
КТ "Подкрепа": Как са избрани квесторите и колко струва надзорът в КТБ АД

Нужно е осигуряването на максимална прозрачност относно случващото се в „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ) и Търговска банка „Виктория“ ЕАД. Това заявяват в писмо до медиите от Националния синдикат на работещите в системата на финансите и застраховането (НСРСФЗ), в който членуват фирмените синдикални организации на двете банки към КТ „Подкрепа“. Писмото е изпратено и до политическите партии.

В него те се интересуват по какви критерии са избрани и назначени квесторите в „Корпоративна търговска банка“ АД и Търговска банка „Виктория“ ЕАД, които бяха поставени под специалния надзор от БНБ съответно на 20 и 22 юни тази година. Също така дали тези критерии отговарят на изискванията от Закона за кредитните институции (ЗКИ). От синдиката се интересуват от кого и по какъв начин е проверено дали квесторите притежават необходимите и достатъчни квалификация и професионален опит в банковата дейност, както и дали има конфликт на интереси с някои от лицата, заемащи публични държавни длъжности.

В писмото те питат още на какво основание са назначени т. нар. екипи от консултанти и помощници на квесторите, дали БНБ е запозната с техните личностни и професионални качества, упражнява ли надзор върху тяхната численост и дейност, броя реално отработени часове, количеството и качеството на свършената от тях работа, както и размера на изплатените им възнаграждения.

Друг въпрос, който поставят, е дали в ежемесечните квесторски доклади до БНБ се съдържа информация относно размера на разходите, пряко или косвено свързани със специалния надзор, вкл. за възнаграждения на екипите от консултанти и помощници на квесторите и дали има поставени някакви ограничения.

От синдиката се интересуват и дали БНБ разполага ли с данни колко струва до този момент процедурата по специален надзор на двете банки.

Въпрос, на който те търсят отговор, е и в какво точно се изразяват оздравителните мерки за двете банки, предприети от квесторите, както и дали допринасят за стабилността на банковия сектор. Интересуват се и от това какъв ще е ефектът върху финасовата система и цялата икономика на България, ако те не бъдат оздравени и чия ще е отговорността.

От организацията питат каква е стойността на наличните ликвидни средства в двете банки към настоящия момент, както и дали има забавяне в изплащането на здравните и социални осигуровки, а също и на дължимите ДДС, данъци върху лихви и данъци върху доходите на служителите в двете банки по вина на квесторите.

Синдикатите търсят отговор и на въпроса дали са допуснати груби нарушения на трудовото и останалото действащо в страната законодателство от квесторите и техните екипи от консултанти и помощници по време на специалния надзор. Както и дали БНБ е наясно със затрудненията и ограниченията, пред които са изправени служителите на двете банки, с безпрецедентното отношение към тях от страна на назначените квестори и техните екипи от консултанти и помощници, и какво предприе тя в резултат на конкретно отправени към нея искания в тази връзка.

От синдикатите обясниха, че целта е да бъде разкрита обективната истина и да бъдат защитени интересите на вложителите и служителите в банките.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...