КФН пита колегите си от Кипър за искането им за плащания от сметка на ЗК "Олимпик"

29.09.2018 | 10:30
по статията работи: econ.bg
В края на август кипърският надзор поиска от българския клон да плати за удръжки от заплати, възнаграждения на експерти, служители, доставчици на услуги, правни услуги, социални осигуровки
КФН пита колегите си от Кипър за искането им за плащания от сметка на ЗК "Олимпик"
Снимка: под лиценза на creative commons

Комисията за финансов надзор (КФН) изпрати писмо до Надзорния орган върху застраховането (Superintendent of insurance) на Република Кипър за предоставяне на допълнителна информация във връзка с тяхното искане за предприемане на действия за извършване на определени плащания и банкови преводи от банковата сметка на "Застрахователна компания Олимпик – клон България” КЧТ.

В края на месец август кипърският надзор поиска от българския клон на компанията да плати дължими суми. Исканията на кипърския надзор бяха относно дължими суми за: удръжки от заплати на служители за периода юни-юли 2018 г.; възнаграждения на експерти, служители, доставчици на услуги; правни услуги; социални осигуровки.

Междувременно стана ясно, че делото за обявяване в ликвидация на дружеството "Олимпик", което влезе в окръжния съд в Никозия, мина първо заседание, на което бе насрочено продължение за 17 октомври. Новата дата бе назначена, за да се осигури по-добра информираност на всички заинтересовани и потърпевши от фалита на застрахователната компания.

Съдията разпореди 15 дни преди тази дата, т.е. до началото на октомври, в Официалния вестник на Република Кипър /кипърския Държавен вестник/ и в един кипърски всекидневник да бъде публикуван искът за ликвидация на "Олимпик".

Документите бяха внесени от Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август. Целта на отлагането е да могат повече хора да се запознаят с него. Ако след това възникнат възражения, те могат да бъдат предявени на заседанието на 17 октомври.

Очаква се процедурата по ликвидация на "Олимпик" да бъде дълга и тежка, коментираха експерти по несъстоятелност. Проблемите идват от изключително големия брой кредитори в двете страни, трудностите с установяване на активите на дружеството и изчисляването на сумите, които компанията дължи на потърпевшите си клиенти.

Над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". От Комисията по финансов надзор (КФН) обявиха, че финансовите щети на българските водачи вследствие на фалита на застрахователя са около 9,4 милиона лева. Щетите са по-ниски, заради сключването на полици на разсрочено плащане.

Фалитът на застрахователното дружество "Олимпик" предизвика извънредно заседание на парламента по време на лятната ваканция и приемане на оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.

След обнародване на съдебното решение за обявяване на дружеството в ликвидация в Официалния вестник на Република Кипър започва да тече първият срок, важен за клиентите на "Олимпик".

Заради фалита на компанията парламентът на Кипър започна разследване на случая. Депутатите започнаха преглед на целия застрахователен сектор в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.05   1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане...