КФН прие проект на наредба за отчетността на застрахователите

21.11.2016 | 15:15
по статията работи: econ.bg
КФН предлага с Наредбата да се въведат 5 насоки на Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване, както и за изискванията за отчетността на Гаранционния фонд
КФН прие проект на наредба за отчетността на застрахователите
Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо четене проект на Наредба за изискванията към отчетността, оценката на активите и пасивите и образуването на техническите резерви на застрахователите, презастрахователите и Гаранционния фонд.

Проектът е публикуван в раздела за обществени консултации на интернет страницата на регулатора и очаква бележки и предложения по проекта в 14-дневен срок. От КФН уточняват, че целта е наредбата да бъде приета окончателно и публикувана преди края на 2016 г., за да може да бъде използвана за отчитането на финансовата 2016 г.

В мотивите към подзаконовия акт пише, че целта на наредбата е след приемането на новия Кодекс за застраховането (ДВ бр. 102 от 29.12.2015 г.) да се доразвие на подзаконово равнище нормативната уредба.

КФН предлага с Наредбата да се въведат 5 насоки на Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване, както и за изискванията за отчетността на Гаранционния фонд.

Основни цели на наредбата са да се постигне съпоставимост на финансовите отчети на отделните застрахователи и презастрахователи, в това число чрез единна структура и единни означения на елементите на баланса (отчет за финансовото състояние) и отчета за доходите (отчет за печалбите и загубите и за всеобхватния доход), което е от значение за правилното разбиране на тяхното финансово състояние от потребителите, акционерите им, както и от широката общественост.

В заключение от КФН посочват, че сред целите е и осигуряването на информация, необходима за осъществяване на надзор върху застрахователната дейност.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...