Кабинетът върнал нормалността в икономиката

19.09.2013 | 12:35
по статията работи: Ралица Стоянова
Орешарски представи отчета за първите сто дни на правителството
Кабинетът върнал нормалността в икономиката
Снимка: inews.bg/Марио Евстатиев
Още по темата
Прикачени документи

Премиерът Пламен Орешарски представи пред депутатите в парламента отчета за първите сто дни на правителството, който е озаглавен "100 мерки за 100 дни".

Премиерът обясни, че първоначалната версия на отчета е съдържала повече от 200 точки, но са били ограничени до 100, като са били посочени действията, които имат най-плътно съответствие с програмните елементи.

"Актуализацията на бюджета ще ни позволи да внесем корекции в няколко политики. Намаляването на просрочени задължения към бизнеса, нормализиране на възстановяването на ДДС и по-доброто управление на фискалните резерви не могат да бъдат оспорени от никого", отбеляза премиерът, предаде iNews.bg.

Основните задачи на правителството за първите 100 дни са били провеждане на стабилизационни мерки; коригиране на политики с доказани неблагоприятни ефекти върху икономическото и социално развитие; създаване на предпоставки и започване на реформи във всички области; формиране на екипи и обществени съвети за реализиране на целите в диалог с гражданското общество.

Първата реализирана мярка, според отчета, е "връщане на нормалността в българската икономика" чрез навременно разплащане на държавата с фирмите. Драстично са намалели неизплатените възнаграждения на работници и служители. С 10% е намаляла междуфирмената задлъжнялост за юли. Изплатени са лихви по просрочия от страна на държавата – 13.1 млн. лв. за 2013 г. и 41.2 млн. лв. за 2012 г. Започнало е изплащането на 242 млн. лв. забавени плащания по договори за възлагане на обществени поръчки.

"Имаме първи отменени концесии. Започнахме системни проверки на борсите за плодове и зеленчуци с цел да защитим местното производство от нерегламентирани търговски практики”, заяви Орешарски. Въведено е изискването за оценка на въздействието при приемане на нормативни актове.

В отчета на правителството се посочва, че това е: "най-академичното правителство за последните 20 години – сред министрите има 6 доценти и 4 професори; най-непартийното правителство – само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени – 7 от 18 министри са жени”.

Като едно от постиженията на правителството той посочи постепенното освобождаване на страната от страха. "Възстановяването на нормалния демократичен ред е предпоставка за каквито и да било реформи", отбеляза министър-председателят.

"Влязохме в историята с протестите срещу бюджетното разхлабване. Това е самоцелно противопоставяне", смята Орешарски.

Той уточни, че в отчета се съдържат само най-важните 100 мерки, като увери, че ще продължи работата на кабинета.

Пълния отчет на кабинета вижте в прикачения документ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...