Кабинетът отпусна 150 хил. лв. за "Бургас-Александруполис"

01.08.2012 | 17:57
по статията работи: Петър Чернев
Със средствата ще се осигури възможност за оперативна дейност на оператора на тръбопровода
Кабинетът отпусна 150 хил. лв. за "Бургас-Александруполис"

Правителството предоставя 150 000 лв. от републиканския бюджет за придобиване на акции от държавата във връзка с увеличаването на капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ” ЕАД чрез емитиране на 1500 нови акции. Те ще бъдат придобити чрез бюджета на Министерството на финансите.

Със средствата от увеличението „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ” ЕАД ще изпълнява своите ангажименти през 2012 г. като акционер в международната компания „Транс Балкан Пайплайн Б. В.”, регистрирана в Амстердам. Последното е създадено по силата на междуправителствено споразумение за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис между Русия, България и Гърция, информира пресцентърът на МС.

Средствата от увеличението ще осигурят възможност за оперативна дейност на дружеството при минимални разходи за извършване на необходимите съгласно холандското законодателство действия по закриване на компанията и нейното управление за този период от страна на избрано външно дружество. Част от средствата ще бъдат резервирани за поемане на евентуални разходи при възможна данъчна ревизия на четирите закрити юрисдикции на компанията в Холандия, Русия, България и Гърция през периода, в който се водят преговорите за излизане на България от проекта.

Припомняме, през декември миналата година България оповести намерението си за прекратяване действието на междуправителственото споразумение по проекта за строителството на трансбалканския нефтопровод. Тогава българският министър на финансите Симеон Дянков каза, че правителството е счело проекта за икономически неизгоден.

През март тази година вицепремиерът обяви, че участието на България в проекта "Бургас-Александруполис" е струвало на страната над 7,59 млн. лв.  Страната ни е изпълнилна напълно задълженията си по проекта в съответствие с подписаното през 2008 г. акционерно споразумение. Страни по него са България и Гърция с по 24,5% дялово участие, и Русия - с 51 на сто участие, припомни Дянков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.08   1623 г. – Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII. 1806 г. – Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да...