Кабинетът увеличи капитала на Фонда на фондовете

10.06.2020 | 14:20
по статията работи: econ.bg
На днешното си редовно заседание правителството одобри промени по бюджета на Министерството на финансите за 2020 г. за увеличаване капитала на Фонда на фондовете с парична вноска в размер на 375 000 лева
Кабинетът увеличи капитала на Фонда на фондовете

На днешното си редовно заседание правителството одобри промени по бюджета на Министерството на финансите за 2020 г. за увеличаване капитала на Фонда на фондовете с парична вноска в размер на 375 000 лева. Увеличаването на капитала на търговското дружество ще се извърши чрез издаване на нови поименни акции с номинална стойност 1 лев всяка.

Със средствата от увеличението ще се обезпечи дейността на Фонда през годината, съгласно Меморандума за разбирателство между България и Европейската инвестиционна банка от .2016 г.  Целта е по-бързото и успешно реализиране на инвестиционни проекти, включително възможността за комбиниране на финансирането от Европейските структурни и инвестиционни фондове 2014-2020 г. и Европейския фонд за стратегически инвестиции, т.нар. „План Юнкер“.

Фондът на фондовете във вторник подписа договор с избрания финансов посредник т “Витоша Венчър Партнърс” ООД, за финансиране на стартиращи компании със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020,  съфинансирана със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Базираният в София международен екип ще управлява фонд от 38 млн. лв., от които 35.6 млн. лв. са публични средства, предоставени чрез Фонд на фондовете, а останалите ще представляват частно съфинансиране.

С подписването на договора с “Витоша Венчър Партнърс”, Фонд на фондовете завърши създаването на мрежа фондове за ускоряване и начално финансиране, която ще допринесе значителноза осигуряването на конкурентоспособни канали за развитие на иновативни  компании в България в следващите години. Другите фондове от нея, които реализират инвестиции са „Ню вижън 3“ и „Иновейшън Акселерейтър България“ (които смениха името на фонд мениджъра си на „Иновейшън Кепитъл“).

Заедно с „Морнингсайд хил“ (Фондът за рисков капитал) на пазара вече активно работят четири фонда за дялово и квази-дялово финансиране. Те ще подкрепят близо 400 на брой малки и средни предприятия с общ ресурс от 190 млн. лв.,  като от тях публичните средства, предоставени от ФнФ, възлизат на 148 млн. лв., а останалите 42 млн. лв. са допълнителен частен капитал привлечен от посредниците.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...