Каварна поиска детайлен финансов план за компенсиране на частни имоти в защитените територии

18.08.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Според разпространената информация забраната за извършване на земеделски дейности в Крайморска Добруджа засяга общо 2501 имота, които са класифицирани като урбанизирана територия
Каварна поиска детайлен финансов план за компенсиране на частни имоти в защитените територии
Снимка: под лиценза на creative commons

Близо 2300 дка са обработваемите терени, картирани като Понто-сарматски степи според предоставените на Община Каварна от Министерството на околната среда и водите карти и списъци. Това съобщиха днес от местната администрация.

Според разпространената информация забраната за извършване на земеделски дейности в Крайморска Добруджа засяга общо 2501 имота, които са класифицирани като урбанизирана територия. От тях 2187 са частни.

Днес Община Каварна публикува на страницата си в интернет списък с всички имоти, засегнати от Временната Заповед на Министерството на околната среда и водите от 28 юли т.г., с която върху тях се забраняват строителство и земеделски дейности. В този регистър всеки гражданин може да провери дали имота му е картиран сред терените с Понто-сарматски степи.

"Във връзка с организираните от Министерството на околната среда и водите срещи в София вчера и днес, заявяваме, че представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации няма да присъстват на тези срещи, се казва в разпространеното днес съобщение на местната администрация в Каварна. За да започнем преговори с представителите на министерството ни е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на Понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората".

По този повод Община Каварна е изпратила писмо до министър Нено Димов, с което е поискала достъп до пълните досиета на защитените зони в района, така както са представени пред Европейската комисия, придружени с първичните данни и информация, на базата на които са определени границите на зоните, техния предмет и цели.

От общинската администрация искат също пълния комплект от първични данни и информация, в т.ч. протоколи от теренна работа, GPS тракове, GPS точки за проучваните площи на природното местообитание "62С0 Понто-сарматски степи" в посочените зони, както от изпълнителите на настоящия план за управление на защитената зона. Поискани са също данни, събирани по предходни проекти.

Освен това от администрацията на каварненския кмет Нина Ставрева са поискали и детайлен финансов анализ на предвидените с плана за управление на защитените територии, компенсаторни плащания за засегнатите имоти.

"Тази информация е важна за нас, за да сме достатъчно информирани и да предлагаме работещи решения, с цел търсене на баланс между природата и нашите икономически дейности, се казва в днешното съобщение на Община Каварна. Запазваме си правото да извършим необходимия анализ на получените данни и информация, който можем да предоставим безвъзмездно на Министерството на околната среда и водите. Вярваме, че то е достатъчно мотивирано, да намери решение на проблем, който в конкретния случай засяга интересите на хиляди собственици на земя в общините Балчик, Шабла и Каварна".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.07   622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол...