Каква ще е съдбата на европейците във Великобритания след Брекзит

08.12.2017 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Главната цел на Споразумението за напускане е да позволи ефективното упражняване на права, които произхождат от законите на ЕС и се основават на предишните житейски избори на гражданите
Каква ще е съдбата на европейците във Великобритания след Брекзит
Снимка: под лиценза на creative commons

Правата на гражданите са една от трите основни теми, за които Брюксел и Лондон трябва да се споразумеят по отношение на Брекзит. Другите две - финансовите задължения на Великобритания и границата с Ирландия.

Еврокомисията искаше да регистрира достатъчно голям напредък по тези въпроси, преди да изпълни желанието на Лондон да започнат разговори за бъдещите търговски отношения.

Днес председателят Жан-Клод Юнкер заяви, че прогресът е достатъчен и втората фаза на преговорите може да започне.

Ето какво се разбраха екипите от двете страни на Ламанша по отношение на правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в Европа.

Главната цел на Споразумението за напускане е да позволи ефективното упражняване на права, които произхождат от законите на ЕС и се основават на предишните житейски избори на гражданите, включително правото на свободно придвижване, упражнено преди датата на Брекзит, гласи уводът на документа.

За граждани на ЕС, живеещи законно във Великобритания, и британци, живеещи законно в ЕС, както и семействата им, които живеят в съответната държава.

След датата на Брекзит споразумението ще се отнася и за деца (родни или осиновени), партньори от брак, регистрирано съжителство или дълготрайна връзка; преки наследници под 21-годишна възраст или на издръжка на един от партньорите; преки роднини по възходяща линия на издръжка.

Въпросите за други членове на семейството ще се разглеждат в съответствие с националните закони.

Споразумението обхваща и работниците, които живеят в една държава и работят в друга.

В тази секция няма новости – тя на практика повтаря плана на Лондон, обявен преди няколко седмици.

Държавите ще имат право да поискат от засегнатите граждани да си извадят документ за право на пребиваване. Хората ще имат две години за това, по това време Споразумението ще гарантира правата им. Таксите за издаване на документи ще са същите като за гражданин на съответната държава.

Системата за това трябва да е "кратка, проста, ориентирана към потребителя", като се предвижда бюрократичната процедура да е снизходителна и гъвкава. Молбите на семействата, подадени по едно и също време, ще се разглеждат заедно.

Условията за право на постоянно пребиваване ще са тези от съответната директива на ЕС (2004/38/ЕО) – хора, пребивавали в продължение на 5 години; трудещи се, навършили възраст за пенсиониране или пребивавали в продължение на 2 години и спиращи да работят в резултат от трайна неработоспособност; хора, работили в съответната държава три години и продължили да живеят в нея, макар да работят в друга.

Разрешението на пребиваване, което някои граждани вече имат, ще бъде конвертирано в нов документ безплатно, като ще се извършват само проверки на идентичността, настоящото местожителство и криминалното досие.

И двете ще следват съответните европейски регламенти (съответно номера 883/2004 и 987/2009). Европейската здравна карта ще продължи да действа, тоест живеещите в друга държава ще имат право да използват здравните си осигуровки в нея.

Върховенството на Европейския съд над британските съдилища бе един от основните рефрени на активистите за Брекзит, които настояваха, че това е унизително и излишно. До януари тази година Тереза Мей бе категорична, че Великобритания ще излезе от юрисдикцията на Люксембург.

Сегашното споразумение обаче приема, че правата на гражданите ще бъдат интерпретирани в съответствие с практиката на Европейския съд в Люксембург, натрупана до датата на Брекзит. Националното законодателство също трябва да се съобрази с него, а законът за Брекзит ще инкорпорира правата на европейците в британските закони, като те ще имат превес над други правни уредби, които са в конфликт с тях.

"Съдът на Европейския съюз е крайният арбитър по интерпретациите на правото на Съюза. В контекста на прилагането или на интерпретацията на тези права, британските съдилища ще обръщат надлежно внимание на свързаните с темата решения на Съда на ЕС след" датата на Брекзит, пише в текста.

"Споразумението също така трябва да установи механизъм, който да позволи на британски съдилища или трибунали да решат, обърнали надлежно внимание дали съществуват свързани с темата дела, да отправят въпроси към Съда на ЕС за интерпретацията на тези права, там където сметнат, че решение на Съда на ЕС е необходимо, за да може британските съдилища или трибунали да вземат решение по дело."

Нещо повече – британското правителство и Европейската комисия ще имат правото да се намесват в дела пред Съда в Люксембург и пред британски съдилища, когато казусите ги засягат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...