Какви инвеститори искаме

16.09.2013 | 15:20
по статията работи: Ралица Стоянова
Изготвят инвестиционен каталог на България до месец - месец и половина
Какви инвеститори искаме

До месец - месец и половина ще бъде готов "Инвестиционен каталог" на България, съобщи новият директор на Българската  агенция за инвестиции Светослав Младенов, предаде БНР.

За целта от агенцията ще поискат от регионални кметове, областни управители, Министерството на икономиката, Военното министерство и др.  да предоставят съдействие за инвестиционни проекти.

Интересуват ни инвеститори с период на инвестицията над 10 години и с намерение за създаване на нови работни места, уточни шефът на агенцията. Да имат намерение за планово развитие - по-умерено в началото, но по-трайно, свързано с повече заетост - това е моделът на идеалния инвеститор, добави Младенов. 

Той посочи, че в момента се водят разговори с два потенциални инвеститора - от Швейцария и от  Германия, в сферата на автомобилостроенето, по-конкретно за  изработване на компоненти за автомобили.

Българската агенция за инвестиции не е усвоила при предишното ръководство повече от 12 милиона лева по Оперативната програма "Конкурентоспособност".От Агенцията са поискали да бъде разсрочено усвояване на парите и са получили разрешение за четири месеца. С цел да не бъдат изгубени дванайсетте милиона, започва осъществяването на активна регионална програма, съобщи Младенов.

По думите му към момента инвестициите са в размер около 771 млн. лв. по данни на БНБ за периода януари-юни тази година. За същия период на миналата година размерът е бил около 1,1  млрд. лв. Най-точно тази статистика ще бъде през март идната година, тъй като сега търпи развитие, коментира Младенов, цитиран от БТА.

"Винаги съм искал една  агенция да е по-активна, креативна, да има повече информация, която да даде на инвеститорите и това ще бъде основната дейност на БАИ", обеща новият директор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...