Какво представлява ОП "Иновации и конкурентоспособност“?

28.05.2013 | 17:25
по статията работи: Ралица Стоянова
Икономическото министерство публикува първоначален вариант на програмата
Какво представлява ОП "Иновации и конкурентоспособност“?
Снимка: Sxc.hu

Икономическото министерство публикува първоначален вариант на Оперативната програма „Иновации  и конкурентоспособност“.

Интервенциите от европейските структурни фондове през следващия програмен  период трябва да осигурят интелигентност, растеж, ефективност и подкрепа за икономиката. Базирани на тази логика, те са обособени в няколко основни  приоритета – технологично развитие и иновации, конкурентоспособност и  продуктивност на предприятията, зелена и енергийно ефективна икономика  и системи за подкрепа на бизнеса  и популяризиране на икономиката, обясняват от МИЕТ.

Интервенциите на Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“  ще се базират на стратегическия подход за интелигентна специализация и  ще бъдат насочени към секторите, генериращи растеж. Специално внимание в документа е отделено на експортно  ориентираните сектори, сред които  информационните и комуникационните технологии, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене и компоненти, текстил, облекло и дизайн, творчески индустрии, здравен туризъм.

За да бъде намален делът на материалите и на нискотехнологичните производства в българската експортна листа (понастоящем те заемат съответно 44% и 27% от нея), ще се подкрепят и сектори, добавящи по-висока стойност на производството.

Първоначалният вариант на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ предвижда възможност за подкрепа и на стартиращи предприятия с добра конкурентна и иновативна база. Грантовите схеми ще бъдат застъпени заедно със схемите за финансов инженеринг, като програмата предвижда гъвкавото им използване съобразно конкретните условия и необходимост.

Структурата на първоначалния вариант  на ОП „Иновации и конкурентоспособност“  предвижда три приоритетни оси:

  • Приоритетна ос 1 „Иновации и предприемачество“  ще подкрепя разработването и внедряването на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност, както и изграждането на споделена инфраструктура и услуги за иновативни малки и средни предприятия. Това може са се постигне посредством създаване на иновационни паркове, центрове за трансфер на знания и комерсиализация на иновации, лаборатории за доказване на концепции, сертифициращи лаборатории, подкрепа за развитие на клъстери в сектори с висок потенциал за създаване и внедряване на иновации и износен потенциал, финансови инструменти (акселератори, фондове за рисков капитал, фондове за съфинансиране) и други.
  • Приоритетна ос 2 „Конкурентоспосоност и ресурсна ефективност“ ще бъде насочена към подобряване материалната база в предприятията с цел повишаване производителността и ефективността на МСП. Ще бъдат подпомагани проекти за технологична модернизация, въвеждане на нисковъглеродни технологии и енергийна ефективност и други.
  • Приоритетна ос 3 „Финансови инструменти“ адресира ограничения достъп на малките и средните предприятия до финансиране, в това число на иновативни и рискови проекти, иновативно предприемачество. Подкрепата по тази ос ще бъде опосредствана чрез финансови посредници и включва дялови и дългови инструменти като инструмент за съфинансиране, фондове за начално финансиране, гаранционен инструмент, финансиране чрез споделяне на риска и други.

Главните насоки за интервенции  през следващия програмен период са базирани на Стратегията за интелигентна специализация, разработването на която се координира от екип на МИЕТ. Този документ е едно от задължителните предварителни условия за планиране на средствата от ЕС през новия програмен период 2014-2020, обясняват от  министерството. Стратегията осигурява базата за приоритизирането на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, обхващайки няколко основни въпроса.

Сред тях са модернизацията на системата на научноизследователската и иновационната дейност, създаването на механизми за координиране на политиките в областта на науката и иновациите, както и установяването на партньорство по линия на Европейския стратегически форум за научноизследователски инфраструктури. Обект на стратегията са и възможностите за изграждане на инфраструктура за широколентов достъп, за цифров растеж и за екологични иновации. Документът очертава рамковите условия за разработване на биопродукти и биотехнологии, както и за подкрепа на иновационните дейности в хранителната промишленост и селското стопанство. Използването на иновационния потенциал на морето и крайбрежните ивици също е обект на стратегията.

Работният вариант на стратегията  за интелигентна специализация е  достъпен на интернет страницата на МИЕТ - http://www.mi.government.bg/bg/themes/inovacionna-strategiya-za-inteligentna-specializaciya-1193-287.html.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...