Какъв е капиталовият минимум за инвестиране на американския капиталов пазар

01.07.2017 | 11:30
по статията работи: econ.bg
Всъщност инвестициите на фондовите пазари не изискват големи капитали. Важно е обаче, тези капитали, независимо от техния размер, да са такива, които няма да ви трябват дълго време
Какъв е капиталовият минимум за инвестиране на американския капиталов пазар
Снимка: БГНЕС

Едно от най-честите оправдания на хората, да не инвестират на фондовите пазари, (освен това че са рискови), е че нямат достатъчен капитал.

Краткият отговорът е пет долара…

По-добрият отговор е – 1000 долара, но само ако сте изчистили скъпите си кредитни задължения, като балансите си по кредитните си карти и имате заделени във фонд за спешни нужди поне шест месечни заплати.

Всъщност инвестициите на фондовите пазари не изискват големи капитали. Важно е обаче, тези капитали, независимо от техния размер, да са такива, които няма да ви трябват дълго време.

Целта на инвестициите на свободните ви спестявания е те да растат с темпове, по-високи от тези в банката.

Предвид на рекордно ниските лихви по депозитите у нас (и отрицателни в еврозоната), това означава, че почти всяка доходност над нулата, на фондовите пазари, ще е по-добро решение за вашите спестявания.

Инвеститорите е добре да имат в предвид, че инвестициите на фондовите пазари като цяло са рискови, и могат да носят след себе си не само печалби, но и загуби.

Встъпвайки с ясното съзнание за това, пред инвеститорите има много възможности на глобалните пазари. Финансовите стартъпи, пък направиха истинска революция в начина по който можете да участвате на тях.

Например приложението Robinhood, дава възможност да търгуват без комисиони (което е сериозно предвид на традиционните брокерски комисиони стартиращи от три долара нагоре, или базирани върху броя на изтъргувания обем акции).

За целта в сметката си трябва да имате само средствата необходими за закупуването на определен брой от харесаната от вас акция. Това може да варира от центове за определени пени-акции до над 212 000 долара за една акция на Berkshire Hathaway, клас А.

Инвеститорите трябва да имат в предвид, че покупките на индивидуални акции е по-рисково от това на индексни фондове, базирани върху широки индекси и предоставящи им широка диверсификация, на ниска цена.

Според Уорън Бъфет, най-добрата инвестиция, която индивидуалните инвеститори могат да направят е в базиран на широкия индекс S&P 500 индексен фонд. Например SPY е такъв фонд, чиито акции се търгуват при нива от около 205 долара. Или това ще е сумата необходима ви да започнете, ако ползвате приложението.

Можете да започнете инвестиции с минимална сума от 5 долара с ползването на мобилни приложения като Stash, или Acorns. И двете позволяват да започнете да инвестирате с тази сума, като ви предлагат избор между няколко фонда между които да изберете.

В крайна сметка ще притежавате малка част от стойността на една акция от тези фондове, или нещо като да живеете в една стая със съквартирант. Acorns ви позволява да закръгляте всяка похарчена сума и разликата до по-високата стойност автоматично да се инвестира. Така ще инвестирате без да ви тежи, или да го усещате сериозно.

Има и други безплатни приложения, които ви помагат да инвестирате, като Betterment и Wealthfront. Те използват компютърни модели, за да направят най-подходящия инвестиционен микс въз основа на рисковия ви профил, възраст доход и инвестиционни цели.

И докато Betterment няма минимален изискуем праг, то за да ползвате Wealthfront ви трябват минимум 500 долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...