Какъв е профилът на длъжника у нас?

15.11.2011 | 14:06
по статията работи:
Близо 1/4 от хората не си плащат задълженията заради временна безработица, загуба на трудоспособност, болест или инцидент в семейството
Какъв е профилът на длъжника у нас?

Мъж между 41 и 50 години, семеен, служител или работник, който живее в Северозападна България или в Русе. Според Асоциацията на колекторските агенции в България /АКАБГ/ такъв е профилът на средностатистическия длъжник в България. Преди кризата възрастта е била между 21 и 30 години.

В момента в България 65 фирми се занимават със събиране на вземания. Техните основни клиенти са банки, мобилни оператори, търговски дружества, интернет доставчици и небанкови финансови институции. Това стана ясно по време на учредителна пресконференция на АКАБГ. Сред учредителите й са пет от международните колекторски агенции, които развиват дейност у нас.

Длъжникът попада в специализирана агенция за събиране на вземания (или специализиран вътрешен отдел) след забавяне 3-5 дни. В 85% от случаите първо получава SMS след това телефонно обаждане - обажданията са между 8:30 сутрин и 8:30 вечер; между 9:00 и 17:00 в почивните дни. Разговорите могат да са с различна интензивност в зависимост от заданието на кредитора.

Хората бавят основно плащанията заради това, че титулярът е в чужбина - в 35% от случаите, невъзможност (временна безработица, загуба на трудоспособност, болест или инцидент в семейството) - в 24% от случаите и забавено от работодателя плащане - в 15 на сто от всички случаи.

Близо 2/3 от българите имат забавени плащания за кабелна телевизия, 60% от тях поне веднъж не са си плати сметката за тока и(ли) парното, а 50% не са платили поне една вноска по кешовия кредит.

Срокът на забавяне на плащният между фирмите се е увеличил в момента с почти месец и в момена той надхвърля три месеца или 105 дни. Това става ясно още от информация на АКАБГ. През 2010 г. той е бил 78 дни. Най-големи са забавният в строителството - 150 дни за 2011 г. (97 за миналата година) и промишлеността - 109 (70 за 2010 г.). 20% ръст бележи и междуфирмената задлъжнялост на годишна база.

Изключително висок ръст на фалирали компании се наблюдава през миналата и настоящата година. Това заяви Ивайло Тосков, представител на фирма за събиране на вземания и част от ръководството на новата Асоциация на колекторските агенции в България (АКАБГ). Увеличението върви във възходяща градация - през 2009 г. той е бил 18%, през 2010 г. - 22%, а до края на настоящата година ще достигне 40%, информира iNews.bg.

Според Тосков причината за високия процент фалирали компании се крие в лошото управление на кредитния риск от организациите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...