Калфин: Студентите оценяват положително членството ни в ЕС

13.12.2010 | 15:01
по статията работи:
Основен проблем за младите хора е липсата на средства за престоя в чужбина
Калфин: Студентите оценяват положително членството ни в ЕС

"Европейските програми за студентска мобилност отварят солидна врата към образованието в държави от Европейския съю". Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин по време на лекция в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", посветена на образованието и достъпа до пазара на труда в ЕС. Според европейския парламентарист 84% от работодателите в Европа предпочитат служители, които освен дипломата си за образование, притежават и стаж в чужда държава.

Най-новата инициатива на Европейската комисия - „Младежта в действие" е основен компонент на Стратегия „ЕС 2020" и насърчава младите хора да се обучават в чужбина, обясни Калфин. Предвижда се студенти и стажанти да придобият подходяща квалификация и специфичен стаж за определен период в чужбина и така да бъдат по-конкурентни на пазара на труда, съобщиха от университета.

Информационно-образователната среща се проведе в рамките на проекта „Образователните програми и достъпът до пазара на труда в ЕС - шансове и предизвикателства пред българските студенти", каза доц. Запрян Козлуджов, зам.-ректор на Пловдивския университет. На нея Ивайло Калфин и политологът Иво Инджов, който е ръководител на проекта, представиха пред възпитаниците на ПУ „Паисий Хилендарски" проучване на нагласите на младите хора към проблемите в страната, образованието и работата на институциите. Евродепутатът от своя страна пое ангажимент да представи вижданията на пловдивските студенти пред съответните европейски институции.

Гост-лекторът очерта основните проблеми пред младите хора, които искат да се възползват от програмите за мобилност. На първо място той постави липсата на средства за престоя в чужбина и разликите в стандарта на живот. Проблемът с езиковата подготовка на кандидатите, както и признаването на кредитите от проведеното обучение, са сред основните причини едва 4% от редовните студенти в България да се възползват от предимствата на европейската програма „Еразъм".

Студентите оценяват положително членството на България в ЕС и очакват много от европейските институции. 20% от тях са посещавали поне един от четирите европейски уебсайта, насочени към тази целева група. Лидер е мрежата за сътрудничество EURES. Тя е създадена от ведомствата, предоставящи обществени служби за заетост.

22% споделят, че са чували за инициативата „Младежта в действие", което означава, че българските студенти проявяват интерес към европейските политики и инициативи, подчертаха гостите.

ПУ „Паисий Хилендарски" е сключил 94 двустранни споразумения с 20 страни от ЕС, обяви доц. д-р Мария Стоянова, институционален координатор по „Еразъм" в Пловдивския университет. Досега по програмата са заминали 502 студенти от висшето училище, а за настоящата учебна година те са 94, допълни тя. Интересът е основно към Германия, Франция, Гърция и Полша.

Възходяща е тенденцията и при входящата мобилност - общо 246 преподаватели и студенти са гостували в ПУ „Паисий Хилендарски", като през академичната 2010/2011 г. те са 50, допълни още доц. Стоянова. Структура на Студентския съвет оказва помощ и подкрепя чуждите студенти, които пристигат на обучение във висшето училище. Но има какво още да се желае по отношение на привлекателността на страната ни в това отношение, смята доц. Стоянова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
В цял свят алкохолизмът е признат за болест. Само при нас питат: - Защо не пиеш? Да не си болен?!
На този ден 14.07   1228 г. – Луи VIII става крал на Франция след смъртта на баща си Филип II. 1456 г. – Унгарската армия нанася поражение при Белград на армията на Османската...