Карл Икан увеличи дела си в Apple с още 500 млн. долара

24.01.2014 | 16:15
по статията работи: Симеон Досев
Милиардерът призова компанията да увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции
Карл Икан увеличи дела си в Apple с още 500 млн. долара

Милиардерът-инвеститор Карл Икан заяви, че е увеличил дела си в Applе с още 500 млн. долара. По този начин притежаваните от него акции вече достигат около 3,6 млрд. долара, информира агенция „Блумбърг“.

Икан излезе с отворено писмо към останалите акционери на технологичния гигант, в което за пореден път призова компанията да увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции. Икан обяви покупката на допълнителните акции чрез публикация на профила си в социалната мрежа Twitter.

Имайки предвид, че компанията има парични запаси в размер на 130 млрд. долара и очаква годишни печалби от 40 млрд. долара, както и че едва ли ще има по-добър момент за вземане на средства назаем, едно обратно изкупуване от 50 млрд. долара през фискалната 2014 г. ни се струва напълно разумно“, се казва в писмото на Икан.

77-годишният милиардер обяви за първи път делът си в Apple отново чрез Twitter на 13 август миналата година, когато акциите на технологичната компания се търгуваха на цена от 468 долара. Оттогава те поскъпнаха с 19%. Икан, който стана милиардер, изкупувайки акции в различни компании и след това пристискайки шефовете да извършват промени с цел нарастване на цената, от известно призовава Apple да върне повече пари на инвеститорите.

Още преди милиардерът да обяви инвестицията си в компанията, изпълнителният директор Тим Кук обяви плановете си за отпускане на дивиденти и обратно изкупуване на акции на обща стойност от 100 млрд. долара.

Ние вярваме, че избирайки да не увеличат размера на програмата за обратно изкупуване, шефовете всъщност правят лоша услуга на инвеститорите, особено на малките акционери, които може би не са в позицията да купят сами повече ценни книжа“, се казва още в писмото на Икан. „Сегашната ликвидност на Apple е без исторически прецедент и отвъд каквото и да е сравнение с останалите компании.“

По-рано през седмицата Ebay обяви, че Икан е предложил на компанията да раздели услугата си за плащания PayPal и че милиардерът е номинирал двама свои служители, които да станат част от борда на директорите. Най-голямата платформа за онлайн търговия регистрира по-ниски от очакваните продажби за последното тримесечие на 2013 г. От компанията обявиха делът на Карл Икан възлиза на 0,82%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...