Катарските бизнесмени не уважиха бизнес форума в Доха

14.03.2012 | 15:26
по статията работи: Елица Елефтерова
"За всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време", коментира Трайчо Трайков
Катарските бизнесмени не уважиха бизнес форума в Доха
Снимка: МИЕТ

Катарските бизнесмени изтглежда не са уважили бизнес форума, който тази сутрин откри икономическият министър Трайчо Трайков в катарската столица Доха.

Българската страна беше представена от над 100 български компании, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на евентуално заинтересувани катарски компании и инвеститори.

В зала "Цюрих" в хотел „Мьовенпик" в центъра на Доха дойдоха обаче само българи. От поканените "голям брой фирми", по предварителни данни около 500, в залата не бяха забелязани техни представители.

За втори път в емирството се прави държавно посещение от най-високо ниво и министър Трайков поясни, че въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи в конкретни измерения, макар някои известни условности на правенето на бизнес с емирството.

"Би трябвало да се видят какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че тук решенията за големи проекти се взимат от икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка", съобщи икономическият министър.

В последните години са се предлагали редица проекти, но засега без конкретен резултат. Според министър Трайков проектите не се случват, защото се струват малки и не достатъчно изгодни на катарската страна.

"В последните две години, няма да скрия, че и ние и други министерства, предлагаме голям брой проекти, както казах катарските инвеститори са много взискателни - и от гледна точка на възвращаемост, и от гледна точка на качество на инвестицията. Досега не са се заинтересували от нито един от конкретните земеделски проекти, основно защото са им се стрували малки", обясни Трайков.

Министър Трайков все пак не изрази притеснения от липсата на катарски фирми на българо-катарския форум, тъй като "за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време".

Според него катарските компании не са огромна вселена от дребни компании, които по такъв начин правят инвестициите си: "Форумът е нещо чудесно", допълни той, "но истинското съгласие за постигане на проекти, според мен, ще стане на срещите с инвестиционните организации".

Трайков ще предложи на катарски инвестиционни фондове проекти за над 300 млн. евро. "Катар е страна с 500 000 жители, която сама по себе си не би могла да представлява пазар за български стоки и услуги, но има три специфики, които я правят интересен икономически партньор на България”, подчерта Трайков, цитиран от пресцентъра на МИЕТ. Първата е амбицията на Катар, съчетана с икономическа мощ, да има присъствие във всички страни от региона на Северна Африка и Близкия изток.

Така че Катар може да се разглежда като своеобразен „разпределителен център“ за инвестиции и бизнес. Втората причина е, че Катар сам по себе си е много сериозен източник на инвестиции – 46 млрд. долара за миналата година - и всяка страна търси начин да привлече интереса към себе си.

И третата особеност – икономическите структури в арабската държава са в голяма степен централизирани и решенията за големи икономически проекти се взимат от ограничен кръг икономически субекти. "С всеки от тях имам организирани срещи", посочи Трайков.

Остава интересът ни за доставка на втечнен природен газ от Катар през терминал в Гърция или Турция. Този проект има потенциал да се превърне в регионален за няколко страни от Югоизточна Европа, включително и с подкрепата на ЕС, каза още Трайков.

Катарският бизнес се интересува от мащабни проекти, които съчетават висококатегориен туризъм, изграждане на инфраструктура и земеделие. С държавния инвестиционен фонд на Катар „Катари Диар“ и с „Катари Холдинг“ българската страна ще предложи за обсъждане проекти, свързани с изграждане на индустриална зона и интермодален парк в Русе, икономическа зона София-Божурище, индустриален и логистичен парк в Бургас, Плевен и София и голям проект в земеделието.

Държавата създаде условия за реализация на инвестиционни намерения между двете страни – създадено е съвместно дружество между Държавния инвестиционен фонд на Катар (Qatar investment Authority) и „Национална компания индустриални зони” ЕАД с капитал 500 млн. долара. То е готово да започне работа във всеки момент, в който има конкретен проект, допълни Трайков.

Дружеството ще подкрепя инвестиционни проекти в сферата на финансовите услуги, туризма, селското стопанство и недвижимите имоти. По-късно днес министър Трайков ще се срещне с мениджмънта на „Катар 2022“, които организират изграждането на обектите за Световното първенство по футбол, чийто домакин ще е Катар през 2022 г.

Утре министър Трайков ще разговаря с министъра на бизнеса и търговията шейх Ясим бин Абдулазис бин Хамад Ал Тани, както и с мениджмънта на „Катари Диар“ и „Катари холдинг“.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...