Катастрофите у нас са намалели с 15% през 2011 г.

29.03.2012 | 15:20
по статията работи: Александър Димитров
Пътната безопасност в Европейския съюз като цяло обаче се е влошила в сравнение с предходните години
Катастрофите у нас са намалели с 15% през 2011 г.
Снимка: Morguefile.com

 

Според доклад на Европейската комисия (ЕК), публикуван на сайта на органа на ЕС, се наблюдава значително забавяне при темповете на снижаване на броя на смъртните случаи при пътно-транспортни произшествия (ПТП), възлизащо на -2%. Това е тройно по-ниско в сравнение с доста обещаващото намаляване от -6% в рамките на ЕС за последните десет години.

Повишена смъртност се наблюдава в традиционно сигурни държави като Германия и Швеция, които дават много високи показатели на безопасността на движението в общия случай. Нараства броят на загиналите и в държави като Белгия и Полша, които принципно са по-назад в класацията по пътна безопасност. Все още е актуален и проблемът с мотоциклетите, където смъртните случаи поддържат едно високо равнище без изгледи за спад от над десетелитие.

Еврокомисарят по транспорта и вице-президент на ЕК Сийм Калас посочва, че излезлите данни са ясен сигнал за остра нужда от предприемане на мерки.

Това е най-бавното намаляване на смъртни случаи на пътя от десет години насам. Все още 85 души дневно намират смъртта си на европейските пътища, което е недопустимо. Трябва да засилим мерките – и на национално, и на европейско ниво, за да постигнем 50% по-малко загинали при автомобилните катастрофи до 2020 година, каквато е нашата цел“, обясни той.

Калас допълни, че възнамерява да обърне европейския фокус към злополуките с мотоциклети поради опасната тенденция на тяхното нарастване, която трябва да бъде урегулирана. На национално ниво експертът ще търси диалог с министрите на държавите-членки с искането за информация относно националните планове, целящи повишаването на безопасността на движението по пътищата за текущата 2012 година.

За последното десетилети е постигнат напредък по Плана за действие в областта на пътната безопасност за периода 2001 – 2011 година. Смъртните случаи по пътищата са намалели с близо 45% и са спасени повече от 125 хиляди човешки живота. Средният темп на намаляване на жертвите на ПТП е 6%, като рекордна е била 2010 година, когато спадът е бил с цели 11%.

През месец юли 2010 година ЕК одобри амбициозен план за намаляване наполовина на смъртните случаи по европейските пътища през следващите десет години до 2020 година. Инициативите варират от налагане на по-високи стандарти за безопасност на превозните средства до подобрения в подготовката на шофьорите и засилване на контрола на спазването на правилата за движение по пътищата.

Програмата за действие в областта на пътната безопасност за периода 2011 – 2020 година включва седем стратегически цели:

 • Мерки за подобряване на безопасността на камионите и леките автомобили
 • Строителство на по-безопасни пътища
 • Разработка на интелигентни превозни средства
 • По-строги изисквания за издаване на свидетелства за управление на МПС и по време на съответното обучение
 • Засилен контрол върху спазването на правилата за движение по пътищата
 • Намаляване на броя на ранените при ПТП
 • Повишено внимание спрямо мотоциклетистите като част от движението по пътищата

Според данните на ЕК в България смъртните случаи при ПТП са намалели с цели 15% през 2011 година в сравнение с предходната 2010 година. Средният темп на намаляване в страната за десетилетието 2001 - 2011 година пък възлиза на 3%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 24.02   303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за независимост...