Като какви ще се определят македонците с два паспорта?

20.09.2010 | 10:37
по статията работи:
Според "Утрински вестник" райони като Щип и Струмица са заразени с "български" вирус
Като какви ще се определят македонците с два паспорта?

Македонският вестник "Утрински весник" помества днес материал, който е посветен на въпроса като какви ще се определят в предстоящото преброяване в Македония и България македонците, които са получили български паспорти.

По-голямата част от македонците с българско гражданство посочват, че са се решили на това по прагматични причини, пише вестникът. Имаме българско гражданство, но ние сме македонци и се чувстваме като такива. Това са най-честите отговори, които се чуват тези дни от граждани в Струмица, които имат и македонски, и български паспорт

Въпросът стана актуален заради предстоящите преброявания в Македония и в България, които им отварят възможност да участват и в едната, и в другата държава. Дали ще се изяснят като македонци или като българи, може би в момента е изкуствена тема, но е факт, че тя е на път да стане политически въпрос, ако нашите граждани с двоен паспорт решат от солидарност с малцинството да се изяснят като македонци в България или от протест да решат да станат българи в Македония. Голяма част от тях са изненадани от самия въпрос, тъй като твърдят, че са си извадили български паспорти, тъй като с тях по-лесно излизат от страната и намират работа в чужбина, както и заради купуване на автомобили, пише "Утрински вестник", цитиран от БТА.

Никой не знае точно колко граждани в този регион имат българско гражданство, но се предполага, че през последните няколко години броят им е нараснал значително. Потвърждение на това е масовото заминаване на младите хора от района на Струмица на печалба в чужбина. Българският "вирус", както го определя вестникът, присъства и в района на Щип, където някои вече имат опит с участие в изборите в съседната страна и вероятно ще откликнат и на призива за преброяване, пише изданието.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...