Китайските компании продължават да се листват на американските борси въпреки търговските търкания

14.05.2018 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Китайските първични публични предлагания в САЩ са били около една пета от всички в страната за първото тримесечие на годината, според агенцията за пазарни проучвания „Ренесанс кепитъл"
Китайските компании продължават да се листват на американските борси въпреки търговските търкания
Снимка: БГНЕС

Независимо от търговските спорове между Китай и САЩ, китайски компании продължават да имат сериозен интерес към листването си на борсите зад океана. „Разговорите по търговията са разгорещени, но аз оставам оптимист за китайско-американските отношения – икономически и всякакви други", казва Дрю Бърнстейн от адвокатската кантора „Маркъм Бърнстейн енд Пинчук" и одитор на китайски първоначални публични предлагания (ППП) в САЩ в интервю за изданието „Чайна дейли". „Мога да ви кажа, че получаваме повече запитвания за ППП в САЩ от Китай, нещо което не си спомням за последните години да се е случвало", добавя той.

„Съществуват няколко фактора, които правят листването в САЩ привлекателно за китайските компании. Времето до пазара може да бъде много по-кратко, предвид това, че листванията трябва да отговорят на определени изисквания, но не са обект на правителствено одобрение и не трябва да чакат своя ред. В САЩ също така има много активни, ликвидни пазари за последващо емиритане на акции и предлагания на дълг. Когато една компания се представя добре финансово, тя може да се връща на борсата многократно за финансиране на по-ниска цена за капитала", обяснява Бърнстейн.

Китайските ППП в САЩ са били около една пета от всички в страната за първото тримесечие на годината, според агенцията за пазарни проучвания „Ренесанс кепитъл". Мат Кенеди, пазарен стратег от агенцията, казва: „Има определено количество китайски компании, които очакват одобрение за листване… А динамиката в Китай изглежда е от полза за инвеститорите повече, отколкото за емитентите". Според него обаче, от началото на тази година досега представянето на китайските ППП е било разочароващо. „Ако вземем осемте компании, които бяха листнати в САЩ ще видим, че шест от тях имаха отрицателна възвращаемост. Двете позитивни (микрошапки) набраха по-малко от 15 милиона долара. Също така, инвеститорите не печелят от китайските листвания", добавя той.

„Продължаваме да сме свидетели на широк спектър от готовност на екипи, които желаят наистина да бъдат успешни като публични компании в САЩ. По тази причина, когато говоря с главни изпълнителни директори на китайски фирми, винаги им казвам да са готови за маратон, докато в същото време бягат спринт. Не би следвало да се стремят само към първоначално набиране на капитал, а след две години компаниите им да са се изчерпали и финансови, да имат лош кредитен рейтинг и имидж, а институционалните фондове да се оттеглят от тях", обяснява Бърнстейн.

Макар и не съществено до момента, промените в отношенията между Китай и САЩ в резултат на търговските спорове, все пак ще окажат влияние и върху листването на китайски фирми на борсите в Америка.

Мат Кенеди обяснява, че през 2017 г. и първото тримесечие на 2018 г. китайските ППП в САЩ са били рекордни, но борсовите промени в Китай може да променят ситуацията. По думите му, технологичният гигант „Сяоми" е обмислял листване в САЩ, но неотдавна е подал молба за ППП в Хонконг. „В момента всички са съсредоточени върху промените, които Хонконг направи в стандартите си за листване, за да привлече големите китайски „еднорози" от сектора на технологиите. Смятам, че това прави Хонконг по-жизнен в марджина, но има цяла група фактори, които трябва да бъдат отчитани, когато се листва една компания и двойният клас сега създава ниво за маневриране между САЩ и Хонконгската борса", добавя Бърнстейн. Според него, има сериозна дискусия относно потенциала на китайските депозиторни разписки (КДР), които да дадат възможност на технологичните гиганти като „Алибаба" и „Тенсент" да уловят китайските акционери.

На 4 май Китайската регулаторна комисия за ценни книжа публикува проектоправила за издаването на китайските депозиторни разписки, с което проправи пътя за повече листнати в чужбина компании да обмислят и тукашните борси за набиране на капитал, и пусна в употреба трансгранична връзка между борсите в Шанхай и Лондон.

Правилата за китайските депозиторни разписки са оформени по примера на аналогичния инструмент в САЩ, и бяха обявени няколко дни след като Хонконгската фондова борса прие нови правила за разширяване на режима за листване, засилвайки конкуренцията за ресурси за листване. И Пекин и Хонконг се опитват да привлекат компании като „Байду", „Алибаба" и JD като им позволят вторично листване на местни борси. „Има множество технически въпроси, които трябва да бъдат изгладени, но мисля, че даването на достъп на китайските инвеститори в крайна сметка е нещо позитивно", казва Бърнстейн.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 29.07   626 г. – Започва десетдневната аварска обсада на Константинопол с участие на славяни, българи и други народи. 1014 г. – Българо-византийски войни: Българската...