Китай се успокои след срива на фондовите борси в страната

06.07.2015 | 13:41
по статията работи: Георги Кусеров
Усилията на правителството за подпомагане на пазарите дават резултат
Китай се успокои след срива на фондовите борси в страната

Китайските ключови индекси показаха сигнали за стабилизиране в понеделник (6 юли) с ръст от около 3%, след сериозния срив в края на миналата седмица. В петък индексът на основния бенчмарк на Шанхай Shanghai Composite се срина с 5,8% до 3684 пункта. Властите в страната реагираха навременно и предприеха спасителните мерки през почивните дни.

Така в началото на новата седмица Shanghai Composite се покачи с 7,8%, но за кратко време отново спадна. Все пак в момента той е с ръст от 2,4%, достигайки 3775 пункта. Индексът CSI300 също започна обещаващо деня, като досега се забелязва увеличение от 2,9% до 3998 пункта.

Ключовите борсови показатели в Китай се стабилизираха, благодарение на подкрепата на финансови колоси, включително на четирите най-големи китайски заемодатели, на главната застрахователна компания на страната China Life, както и на петролния гигант Sinopec.

Поддържащите мерки, взети през уикенда, включват солидни инвестиции от най-големите китайски брокери и инвестиционни фондове, които са вложили поне 120 милиона йени (19,33 милиона долара) в ценни книжа. Брокерите обещават да не продават повече ценни книжа, докато индексът на основния бенчмарк Shanghai Composite не се възстанови до около 4500 пункта.

Двадесет и осем китайски топ компании пък спряха своето първично публично предлагане (ППП) на акции, докато положението на пазарите в страната не се стабилизира напълно. Най-вероятно това действие ще доведе до ръст в пазарните дялове, който съответно ще закрепи нестабилната икономика на азиатската държава.

Въпреки че Китай притежава втората най-голяма икономика в света, през последните месеци се забелязва забавяне в растежа на страната. Приходите на най-големите компании от азиатската държава днес са по-ниски отколкото преди една година и това притеснява огромна част от международните инвеститори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...