Клошарите спестяват на данъкоплатците в София около 16 млн. лв. годишно

18.11.2017 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Това сочат изчисленията на сдружение "За Земята", базирани на официалните данни за отпадъците на Столична община за 2014 г.
Клошарите спестяват на данъкоплатците в София около 16 млн. лв. годишно
Снимка: под лиценза на creative commons

Клошарите в София наброяват около 4-5 хил. души, които с работата си на улицата успяват да съберат за година от 80 до 100 хил. тона материал, годен за рециклиране. Тези количества рециклируем отпадък спестяват на данъкоплатците в столицата около 16 млн.лв. годишно, защото не отиват за депониране като общ битов отпадък, върху който се начислява такса "смет".

Това сочат изчисленията на сдружение "За Земята", базирани на официалните данни за отпадъците на Столична община за 2014 г., както и на информацията от пунктовете за вторични суровини. Данните, както и резултатите от теренно социологическо проучване от 2017 г. бяха огласени по време на дискусия за управлението на отпадъците тази седмица.

По време на събитието организаторите оставиха символично един празен стол за липсващия представител на този "неформален сектор", който по думите им не участва във вземането на решения за нещо, от което зависи прехраната му. Според сдружението това, че клошарите са лоши хора, които само разпиляват боклук и правят мръсотия е мит, който трябва да бъде развенчан.

Изнесените от "За Земята" данни и изводи обаче предизвикаха остри реакции в залата, най-вече от представителите на оползотворяващите компании и на Министерство на екологията. Изпълнителният директор на Екопак заяви, че според него се манипулират цифри, коментира работата на клошарите като незаконна дейност и напусна залата.

Неформалният сектор събира 50% от материала за рециклиране В София, където живеят над 1, 5 млн. души, които се отговорни за около 600 хил.тона отпадъци годишно. 200 хил. т. от тях отиват за рециклиране като половината от това количество (близо 100 хил.т.) се рециклира благодарение на неформалния сектор на събирачите от кофите по улиците.

Неформалният сектор събира разделно минимум 41% и максимално 57% от количествата разделно събирани отпадъци.

На въпроса кой рециклира в столицата, графиката показва, че 50% идва от на т.нар. неформалнен сектор, 33% на фирми, домакинства и търговци, които предават на пунктове, 10% са от цветни контейнери, а 8% – биоотпадъци от големи търговски фирми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...