Кои са новите схеми за подпомагане от еврофондовете

10.04.2014 | 09:25
по статията работи: Мария Стоянова
Златанова представи пред ЕК новите финансови мерки, по които ще може да се кандидатства през 2014 г.
Кои са новите схеми за подпомагане от еврофондовете

След като Европейският съюз (ЕС) одобри окончателно Споразумението за партньорство, вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова представи в Брюксел първите схеми за финансиране по новите оперативни програми (ОП) за периода 2013-2020 г.

Те станаха ясни на заседанието на Съвета за координация по управление на средствата от ЕС под председателството на Златанова, информира 3e-news.

По ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат обявени процедури за насърчаване на активни работещи младежи, подкрепа за заетост и независим живот.

По ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще стартират мярката „Инвестиции за технологично обновление в предприятията“.

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще започне с двете приоритетни направления - образование и учене през целия живот и образователна среда за активно социално приобщаване.

В ОП „Региони в растеж” ще бъдат обявени мерки за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, за инвестиции в образованието, за опазване и развитие на природно културното наследство, за регионални пътища и техническа помощ.

В ОП „Околна среда“ ще стартират първо схеми и мерки от направления „Води“, „Натура 2000“, „Биоразнообразие“ и „Превенция на риска от наводнение“.

В Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат обявени мерките за млади фермери, за сектор „Овощарство и зеленчукопроизводство“ и „Основни услуги и обновяване на селата”.

По Програмата за морско дело и рибарство се предвижда да бъдат отворени мерките за насърчаване на устойчиво рибарство и аквакултури и преработване, мерките за стимулиране на прилагането на общата политика в областта на рибарството, а също и за повишаване на заетостта и териториалното сближаване.

Взето е и решение през 2014 г. да бъдат отворени нови процедури по ОП „Административен капацитет“ за стария програмен период 2007-2013 г. Това засяга сключването на нови договори в размер на 20 млн. евро на база реализирани икономии при изпълнение на договорите за безвъзмездна финансова помощ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...