Кой взе бонуси и кой върна?"*

02.03.2012 | 12:50
по статията работи: Ралица Стоянова
Министри отрекоха да са взимали бонуси
Кой взе бонуси и кой върна?"*
Снимка: Econ.bg

„Като министър не съм взимал нито лев бонуси“, заяви президентът Росен Плевнелиев след лекция в Софийския университет.

Президентът отново изрази позицията си, че държавните служители имат право на бонуси в рамките на правилата. Относно изказването на вицепрезидента Маргарита Попова, че бонусите не трябва да се връщат, президентът припомни, че бонусите, специално на заместник-министрите в Министерството на правосъдието, са платени по правила и поради това тя не ги съветва да ги върнат.

"Министър-председателят адресира темата като политик, той казва - аз не искам хората в администрацията да си връщат обратно бонусите, защото очевидно те са получени поправилата, но аз казвам на заместник-министрите, които са част от политическите кабинети, да върнат бонусите", допълни Плевнелиев, цитиран от БТА.

Всички служител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са превели бонусите си в специално създадената сметката в БНБ. Това коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, пише iNews.bg.

Самата тя е върнала 1 400 лева, които е получила като бонус, докато е заемала поста зам.-министър. Като министър не е взела бонуси, категорична беше Павлова.

Бонус не е мръсна дума. Имала съм възможност и съм раздала възнаграждения за добре свършена работа на служителите. Те са в диапазона между 600 и 1000 лева”, заяви още министърът.

В Агенция "Пътна инфраструктура" са раздадени общо 77 хил. лева допълнителни възнаграждения за 2011 година. Тези пари са разпределени за всички служители и се падат по около 50,33 лева допълнително на човек, уточни и шефът на агенцията Лазар Лазаров.

 

Членовете на политическия кабинет на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма възстановиха средствата, начислени им в рамките на Фонд „Работна заплата“ за добра работа и извънредно работно време. Зам.-министър Иво Маринов върна 10 195 лв., зам.-министър Делян Добрев – 12 769.37 лв. (от „Фонд за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения“ и от ДМС) в сметката, разкрита от МФ. Началникът на политическия кабинет е превела 9 935 лв. във Фонд за лечение на деца към МЗ.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков не е получавал бонуси, съобщават от ведомството. Средствата, които е получил над заплатата си, са по силата на Закона за безопасно използване на ядрената енергия – от Фонд „Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения“ К Фонд „Радиоактивни отпадъци“. Парите, получени от тях, той е дарил още през и миналата година за лечение на дете, болно от детска церебрална парализа. Министърът е декларирал необходимото по темата пред премиера.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов не е вземал никакви допълнителни средства през миналата или по-миналата година, когато пое този пост, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Двамата действащи заместник-министри - Десислава Димитрова и Кирил Добрев, както и останалите членове на политическия кабинет на здравното министерство са върнали допълнителните средства, получиени през 2011 г. Средствата са били преведени днес в сметката, която откри Министерството на финансите в БНБ. МЗ не разполага с информация как е постъпил с допълнителните средства, които е получил, третият заместник-министър Гергана Павлова, който беше отстранен от длъжност през миналия месец.

От моя политически кабинет единствено заместник-министърът на труда Валентина Симеонова е взела около 4000 лева бонуси, които вече е върнала. Началникът на кабинета също е върнал около 4000 лева, парламентарният секретар на министерството - 3200 лева“. Това обяви министърът на труда и социалнатаполитика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Младенов каза, че през мандата си като министър не е получавал никакви бонуси, нито от икономии от фонд "Работна заплата", нито от участието си в надзорни и управителни съвети. „Аз не обичам да взимам, а да давам“, отбеляза министърът. Той уточни, че получените допълнителни средства на служители на министерството не са от икономии на фонд "Работна заплата" или от данъците на хората, а от глоби.

Каква е общата сума на раздадените допълнителни средства на министри, заместник-министри, шефове на агенции и комисии и висши представители на администрацията, попитаха в декларация от Парламентарната група на „Коалиция за България“. Позицията беше прочетена от заместник-председателя на групата Ангел Найденов.

От левицата настояват да стане ясно какви средства са раздадени, по какви критерии и за какво. "Липсата на отговор дава основание да се говори за плащане в администрацията за партийна лоялност и послушание", коментира Найденов. Според левицата, за да има добра администрация, трябва да има и добро заплащане, но "проблемът е в политическото лицемерие и в крайния популизъм, който се демонстрира от управляващите".

* Информацията е допълнена в 18.00 часа.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...