Коледни добавки има, ако се намерят 50 млн. лева

01.11.2013 | 12:05
по статията работи: Ралица Стоянова
Дали това ще се случи, става ясно до 15 ноември
Коледни добавки има, ако се намерят 50 млн. лева

За да получат пенсионерите с най-ниски пенсии коледни надбавки от 50 лева, ще бъдат необходими около 50 млн. лева. Това каза социалният министър Хасан Адемов

Според него най-подходящия вариант е да се дадат коледни добавки на хората с пенсии под определената за следващата година линия на бедност, която е 251 лева. Малко повече от 1 милион пенсионери ще получат допълнителни пари за Коледа, ако този вариант бъде одобрен. 

Според Адемов е най-добре добавката да е унифицирана, а не да зависи от осигурителния принос.

Министърът посочи, че парите за надбавки могат да дойдат по две линии - евентуално преизпълнение на бюджета или икономии на ведомствата. 

"Нашето желание е да дадем добавки на всички пенсионери, но нямаме тази възможност", посочи Адемов, предаде БТА. Той добави, че, ако бъдат осигурени парите, за първи път от четири години насам ще има добавки.

Дали това ще се случи, трябва да стане ясно до 15  ноември, докогато е срокът Надзорният съвет към НОИ да вземе решение.

Правителството няма намерение да променя пенсионния модел в страната, каза Адемов по време на парламентарния контрол, информира iNews.bg. Той отговори на депутатски въпрос във връзка с обявеното замразяване на годините и стажа, нужни за пенсиониране, през следващата година. 

Социалният министър заяви, че трите стълба на системата остават и функционират. По негово мнение покачването на годините за излизане от пазара на труда няма друга алтернатива. Това обаче не трябвало да става за сметка на само на една група хора – тези, които са пред пенсия. Поради тази причина управляващите залагат временно замразяване на стажа и годините. Според министъра обаче системата се нуждае от оптимизация.

Относно опасенията, че страната ни се съобразява с критериите на Европейската комисия Адемов заяви, че България отдавна е покрила изискванията за ефективната възраст за пенсиониране. Той подчерта, че жените пред пенсия се преживели увеличение на годините с 14 години, а мъжете с 15 години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...