Коментари и реакции след нападението над Ахмед Доган 1

19.01.2013 | 16:08
по статията работи: Лили Бончева
Властта и опозицията говорят: От "тежък иницидент с тежки последствия", през "ПР акция", до "инсценировка"
Коментари и реакции след нападението над Ахмед Доган

Днес на обяд, по време на Осмата национална конференция на ДПС, която се провеждаше в НДК, 25-годишният Октай Енимехмедов насочи пистолет в челото на лидера на партията Ахмед Доган. Това се случи докато Доган представяше своя политически доклад пред делегатите. Лидерът на ДПС остана невредим. Повече по темата може да прочетете тук.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан даде изявление от името на партията веднага след инцидента. Какво каза той, може да видите тук.

Обобщихме за вас първите коментари на политици и обществени личности след случката:

Малка е била вероятността лидерът на ДПС Доган да бъде убит с това газово оръжие,  заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след като излезе от НДК. Цветанов бе придружаван от градския прокурор на София Николай Кокинов.

„Нападателят се е опитал да произведе два изстрела, но най-вероятно пистолетът е засякъл”,  обясни Цветанов. Той обясни, че МВР има отговорност за охраната извън сградата на НДК, а Националната служба за охрана (НСО) - за охраната на вътрешното мероприятие.

Цветанов допълни също, че е имало пропуски в сигурността на конференцията на ДПС, тъй като част от делегатите, които са влизали в залата, не са минали през специалната проверка. Тепърва ще се изяснява защо това не е направено.

Градският прокурор Николай Кокинов обяви, че е разговарял с нападателя, разменил си е с него няколко изречения, но Кокинов отказа да каже пред медиите какви са били мотивите на Енимехмедов заради следствената тайна. Нападателят е бил с окървавено лице и заради това е изпратен в медицинско заведение, където да му се направят нужните изследвания и да му се окаже помощ.

Баджът, който е притежавал, е бил от конференцията на младежкото ДПС миналата година.

Президентът Росен Плевнелиев остро осъжда всякакви опити за посегателство върху живота и здравето на българските граждани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Президентът изразява твърдата си увереност, че ще бъдат установени в бърз порядък обстоятелствата, довели до опита за посегателство срещу председателя на ДПС(...) Подобен акт е недопустим в една демократична държава", категоричен е президентът и призовава за бързо разследване от страна на компетентните институции.

"Българското общество е традиционно известно със своята толерантност, с взаимното приемане и с уважение между различните етноси и религии. Затова от името на всички българи изразявам възмущение от този неприемлив акт на насилие", подчертава Росен Плевнелиев.

В телефонен разговор с Ахмед Доган държавният глава се е информирал за здравословното му състояние. Президентът е осъдил нападението върху лидера на ДПС и е изразил убеждението си, че обстоятелствата около него ще бъдат изяснени възможно най-скоро. Плевнелиев е пожелал на Ахмед Доган бързо възстановяване от тежкия инцидент и от преживения шок.

Националния съвет на БСП излезе с официална позиция. "Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък инцидент с тежки последици и за България, и за българския политически живот. Опитът за покушение е шокиращ. Случилото се не може да бъде омаловажавано. Това е покушение срещу демокрацията в България и срещу всички в България, което ние категорично осъждаме и отхвърляме, се посочва в нея.

БСП изразява тревога от процесите в обществото и от възможната дестабилизация на страната.

"Дълго разпалваната омраза, агресията срещу политическия опонент и враждебността дават своите уродливи последици. Срещу тях всички ние трябва да се изправим непоколебимо и решително. Политическите спекулации са недопустими", казват от партията. Според тях случаят е покушение срещу националната сигурност на страната и в тази връзка те очакват "бърза реакция на президента". От партията изразяват задоволство, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е невредим.

Партия Ред, законност и справедливост (РЗС) изпрати своето мнение до медиите, в което се казва, че случаят е постановка и че Доган не е Том Круз, но е гледал много филмовия канал HBO: "Както прогнозирахме, конгресът на ДПС трябваше да произведе нетрадиционна новина и вместо оттеглянето на Ахмед Доган от лидерския пост, станахме свидетели на режисирано меле на най-високата сцена на ДПС. Това бе една рискована, азиатски тип ПР акция. Не  може да му се отрече на Доган, че е добър  постановчик. През дългия си престой  в сараите явно е гледал много филми по HBO и се опитва да имитира Том Круз. За  всеки непредубеден анализатор е  ясно, че това е постановка, която  цели да заздрави редиците на ДПС и  да бъде основен аргумент Доган да остане начело на партията. И тъй като удобният враг Атака вече не е дразнител и е в долна мъртва точка, то ДПС ще използва този фарс за сплотяване на електората си преди изборите. Политическият арсенал на ДПС е окончателно изчерпан. За РЗС е ясно, че електоратът на Доган се е свил до краен предел и този нескопосан мини екшън филм няма да му помогне". 

Ръководителят на Движение България на гражданите Меглена Кунева коментира на своята страница във Facebook следното: "Това, което се случи на Осмата национална конференция на ДПС е шокиращо. Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност. А случващото се на всеки един от нас засяга всеки един от нас".

Мнозина, които видяха кадрите от нападението, разпространени от телевизиите, заподозряха, че става дума за политически сценарий и провокация.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира пред БНР, че това е провал на НСО и поиска оставката на шефа на службата.

Антон Кутев от БСП заподозря, че нападението е инсценирано. Според него целта в никакъв случай не е да се нарани Доган.

Като много тежка политическа провокация определи Атанас Атанасов от ДСБ нападението над Доган.

"Живеем в 21 век и такива неща не трябва да се случват. Разграничавам се от такива действия", заяви Касим Дал, който напусна партията на Доган и основа своя.

"Случилото се говори много за обществото, в което живеем", коментира и бившият вътрешен министър Румен Петков. По думите му сам човек едва ли би организирал подобно нещо. "Оказа се, че всеки би могъл да влезе в НДК с оръжие. Гостите а събитието не са проверявани на скенер. Прегледан е само багажът им, какъвто малцина са имали", каза той.

Президентът от предишния мандат Георги Първанов също беше в НДК. Той обяви, че би бил съпричастен с всеки, който попадне в ситуацията на Доган.

"Никой не печели. Всички политически играчи и структури губят от случилото се, най-вече България", заяви пред bTV журналистът Валерия Велева, която преди време влезе в задочен спор с Доган, който ѝ изпрати гневно писмо, адресирано до "Мадам В".

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

живко желив 20.01.2013 | 12:26
Този сценарии сега на турците ще го препишат на Атака, а това е петно на цялата страна. Това Доган го е замислил за да излезе герой от оттеглянето, и спасител на ДПС, този агент Доган и другите край него доведоха страната до дъното в Европа!!! МВР и Прокуратурата да действа умната, а не по книга!!! Атентат на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена във вагона за „Майки с деца” Лицата пряко замесени в атентата действат по указание на Ахмед Доган!!!Сериалът сега пак се изпълнява от Доганоглу!!!
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...