Коментари на новите собственици на БТК

13.11.2012 | 12:00
по статията работи: Петър Чернев
Телекомът ще получи финансова инжекция в размер на 130 млн. евро
Коментари на новите собственици на БТК

След като вчера "Българска телекомуникационна компания" АД (БТК), работеща под търговската марка "Виваком", обяви, че вече официално има нов собственик, днес това направи и самият нов собственик - консорциум, воден от руската банка VTB Capital.

В обединението участва и банкерът Цветан Василев, едноличен собственик на финансовата компания "Бромак" ЕООД и мажоритарен акционер в "Корпоративна търговска банка" (КТБ), посочват от руската банка.

В информацията се допълва, че придобиването е част от продължаващото разширяване на VTB Capital в Централна и Източна Европа. То демонстрира възможността на компанията да изпълнява изключително големи и сложни транзакции.

Придобиването е било завършено по същото време, в което е било приключено преструктурирането на счетоводните сметки на „Виваком“ с помощта на финансова инжекция в размер на 130 млн. евро от страна на новите собственици. Част от тази сума ще бъде използвана за погасяване на задълженията на телекома в замяна на придобиване на контролен пакет акции. Ливъриджът (съотношението между дълг и собствен капитал – бел.ред.) на компанията ще бъде намален от 1,7 млрд. до 588 млн. евро. Това ще се случи с помощта на отписване на задължения, конвергенция на капитал и погасяване на дълга.

Алексей Яковитски, който е глобален ръководител и председател на Управителния борд на холдингови компании VTB-Capital, коментира: „Сделката за придобиването на „Виваком“ показва възможностите на банката. Успяхме да се възползваме от уникалните способни и умения на екипа ни, за да можем да доведем до успешен завършек промяната в собствеността, въпреки предизвикателствата, които ни отправя пазара. Тя (сделката – бел.авт.) ни осигурява присъствие в един от най-важните и бързо развиващи се сектори в България. Придобиването е доказателство за силата на екипа ни в София, който беше събран и работи едва от началото на годината. Покупката ни позволява да помогнем на голям брой клиенти да се уверят в потенциала на този недостатъчно проучен пазар“.

Атанас Бостанджиев, главен изпълнителен директор за Великобритания и на международен отдел на VTB-Capital заяви: Убедени сме, че резултатът от сделката ще бъде положителен за всички страни. Банката мобилизира значително количество ресурси, за да успее да постигне договореност с кредиторите на „Виваком“. Придобиването ще позволи на телекома да има адекватна капиталова структура, да се възползва от водещата си позиция на пазара и да задвижи интегрираната си продуктова платформа. Още повече, телекомуникационният пазар осигурява експозиция до един от секторите, които могат да се похвалят с най-голямо потребителско търсене. То успя да устои на глобалната икономическа криза и показва окуражаващи признаци на растеж“.

Цветан Василев, основател и собственик на „Бромак“ ЕООД, отбеляза: Приемането на съвместната ни оферта за „Виваком“ от страна на кредиторите е много важно за нас. То представлява знак на доверие за това, че можем да подобрим състоянието на компанията. Убедини сме, че ще се справим с предизвикателствата, използвайки значителния си опит и познание на местния пазар. Обединявайки сили с глобална банка като VTB-Capital ще можем да приложим уменията си в областта на управлението на възстановяването и да помогне на „Виваком“ да достигне пълния си потенциал и да се превърне в национален лидер в телекомуникационния сектор“.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.11   642 г. – Теодор I е избран за папа. 1642 г. – Абел Тасман става първият европеец, открил остров Земя на Ван Димен, днес известен като Тасмания. 1859 г....