Конфликтът в Украйна засили българския имотен пазар

09.02.2015 | 14:00
по статията работи: Десислава Маданска
Украинците са с по-високи бюджети от руснаците и основно търсят страна на територията на ЕС
Конфликтът в Украйна засили българския имотен пазар
Снимка: Guliver/Getty Images

Конфликтът в Украйна се отрази благоприятно на българския имотен пазар. Рускоговорящи украинци търсят възможности да инвестират част от парите си сигурно и към края на 2014 година те са достигнали 12% от купувачите на българския пазар. Те имат значително по-високи бюджети от руснаците - над 50 000 евро, като основният им приоритет е страната, в която купуват, да е на територията на Европейския съюз.

„България се явява естествен избор, защото е най-близо и у нас е най-евтино. Това е добра възможност за тях да “спасят” парите си, застрашени сериозно от несигурността в страната им в момента”, разказва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life.

По думите му алтернативаният им избор е между Сърбия и Черна гора, които обаче не са в ЕС. Чрез покупката на имот украинците търсят врата за временно пребиваване, а след това и за постоянно. Избират между набор от възможности за това, включително припознаването си като бесарабски българи, разказва Петров.

От бранша посочват, че украинците компенсирали загубата на руснаците с най-ниски бюджети. Руските граждани от средната класа не намират по-добра дестинация за инвестиция на парите си от България, твърдят експертите.

По-голямата част от огледите са за апартаментите в Поморие, където имотите се използват целогодишно и са предназначени за постоянно отсядане, а не толкова за лятна ваканция.

Профилът на клиентите не се е променил - семейства на зряла възраст, които избират страна член на ЕС. Заради намалелите си доходи, руските граждани от средната класа остават с по-висок стандарт от този, който има средностатистическият българин. Втората група са семейства с все още малки деца, които търсят начин да изнесат дребния си бизнес, за да живеят спокойно в България.

Годишният анализ на компанията показва, че 2014 година може да се определи като трудна основно заради природните бедствия, които са нанесли на пазара по-сериозни негативи, отколкото политическите кризи и последващите икономически процеси, особено що се отнася до материалните щети и влиянието им върху туристическия сектор.

От бранша посочват, че основното притеснение, което руските граждани са изпитвали през 2014 г., не е свързано с промяната на стандарта на живот, а с възможността ЕС да наложи на България да предприеме санкции срещу руските граждани – с по-трудно получаване на визи или други пречки за пребиваване.

Очакванията са сделките с руски граждани да продължат, тъй като те не купуват с ипотека и не търсят имот с цената на бъдещи приходи, а избират добра инвестиция за вече спестените си средства. Което е различна отправна точка от тази, която имаха английските купувачи или българските по време на кризата у нас.

Основни конкуренти на имотите по българското Черноморие остават тези в Черна гора, Сърбия и Турция. И трите държави не са членки на ЕС, което оказва влияние върху избора на рускоговорящите. Турция, независимо от атрактивните си ценови нива, не може да бъде разпозната като пазар за обикновения руски гражданин. Тя е избор за бившите руски републики, в които се изповядва ислям, но тези клиенти никога не са гледали към България.

От анализа на пзара през миналата година става ясно, че 65 % от купувачите през 2014 г. са разполагали с бюджет между 45 000 и 60 000 евро. Това са представителите на т.нар. средна класа руски граждани. Делът на семействата с ниски бюджети - под 40 000 евро силно е намалял – част от тях са се оттеглили изцяло, докато други са се пренасочили към вторичния пазар, където има предлагане на различни цени.

Сделките се сключват предимно на изплащане по индивидуално договорени схеми, като под 10% са били за имоти на зелено, най-голям дял са за напълно завършени апартаменти и 23% са за жилища, които са в напреднало строителство. Влияние оказва и по-високата цена на имотите в работещите вече фази на ваканционните проекти.

Общото разпределение на търсенето е две трети за имоти за постоянно живеене и само една трета за апартаменти за лятна почивка.

Клиентите продължават да търсят най-добрата сделка, но при ясни критерии, а не просто най-ниската цена, както бе при английските купувачи преди кризата. Защото над 80% от руснаците продължават да купуват единствено за собствено ползване и не отдават под наем, дори когато не са в България и не използват апартаментите си.

Всички плащания се правят с пари в брой и не се използва външно финансиране. Същата тенденция важи и за малкия процент българи, които вече се появяват на пазара. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 31.07   431 г. – Провежда се избора на папа Сикст III. 904 г. – Арабски пирати завладяват втория по значение град на Византийската империя Солун. 1009 г. – Папа...