Конфликтът между Русия и Украйна започна да загрубява

06.03.2014 | 11:39
по статията работи: Елица Елефтерова
Американски самолетоносач е навлязъл във водите на Черно море
Конфликтът между Русия и Украйна започна да загрубява

Конфликтът между Русия и Украйна започна да загрубява. На входа на езерото Донузлав руски военни сили са потопили извадения от експлоатация украински кораб "Очаков". По този начин практически бива отрязан достъпът на украинските военноморски сили до Черно море, твърди агенция УНИАН, позовавайки се на източник от армията в Севастопол.

Потопяването на кораба прекъсва и достъпа на флотата на Украйна до Черно море, а премахването му изисква огромен финансов ресурс. В същото време се появи и слух, че американският самолетоносач "Джордж Буш" се приближава към водите на Черно море.

"По този повод мога да кажа, че имаше преговори с нашите партньори. И това е една от мерките да се гарантира сигурността в региона. В края на краищата осъзнаваме, че събитията, предизвикани от Русия в Крим, и изпращането военна сила, може да предизвика конфликт, който да излезе от пределите на Крим", заяви шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана в Украйна Андрей Парубий.

По думите му гарантирането на безопасността на страната включва и САЩ, които трябва да помогнат на Украйна да обезпечи стабилността в региона. От турското издание Hurriyet Daily News  съобщават, че Анкара е дала разрешение на американския кораб да премине през Босфора.

Същевременно държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви след срещата с руския външен министър Сергей Лавров, че дипломатическите усилия за разрешаване на кризата продължават. Кери определи разговорите си с дипломат номер 1 на федерацията като "трудни", съобщава iNews.

ЕС от своя страна публикува списъка с украинските граждани, които ще бъдат подложени на икономически санкции. На първо място е поставен сваленият от власт президент на страната Виктор Янукович, последван от шефа на админстрацията му Андрей Клюев. В списъка са включени още 16 представители на бившото правителство и бизнесмени.

"Всички финансови средства и икономически ресурси, принадлежащи или намиращи се под контрола на лица, отогворони за нарушаването на човешките права в Украйна, ще бъдат замразени", пише в решението на Съвета на ЕС.

Авоарите ще бъдат замразени на бившият вътрешен министър Виталий Захарченко, ексглавният прокурор Виктор Пшонка и на бившия премиер Николай Азаров.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...