Кризата в Украйна ускорява изграждането на „Южен поток“

06.03.2014 | 08:10
по статията работи: Десислава Маданска
Включването на Китай в играта ще успокои страстите в Крим, смята експерт
Кризата в Украйна ускорява изграждането на „Южен поток“
Снимка: Guliver/Getty Images

Кризата между Украйна и Русия ще ускори изграждането на „Южен поток“. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му замисълът на Москва е бил да заобиколи Украйна именно поради прогнозираната нестабилност.

Според него е малко вероятно газовата криза от 2009 г. да ни повтори.

„Това, което в момента е формирано от правителството и се вземат мерки, е по-скоро превенция за нещо, което може да се случи, може да не се случи“, каза експертът.

По думите има няколко причини, поради които ситуацията няма да се повтори.

Първата е, че тогава България е тествала изпълнението на Закона за енергетиката, който действа у нас много години. В него е предвидено, че може да има прекъсваемост на доставките на газ заради политическа игра, тероризъм и т.н. Поради това енергийните предприятия са задължени да имат 30-дневен запас от алтернативни горива.

Друга причина е времето – в момента не сме в разгара на зимата, както беше през 2009 г. Също така очакванията са газохранилището „Чирен“ да е пълно, а се тества реверсивната газова връзка с Гърция, информира в. „Стандарт“.

„От гледна точка на геополитиката съм абсолютно спокоен. Вчера новоназначеният главнокомандващ на военноморските сили на Украйна Денис Березовский просто се закле във вярност към правителството на Крим. Това означава, че вероятността да има сблъсък между украинските военноморски сили и руските е невъзможна. Освен това се появи много интересен играч и той е безспорен геополитически играч - Китай. Той заплаши да предприеме няколко мерки“, коментира Тасев.

Той обясни, че Китай има договореност с Турция да не се пускат кораби на НАТО или САЩ в района на Черно море. Освен това Китай е готова да предяви иск държавни ценни книжа, емитирани в САЩ, на скромната стойност от 13,5 трилиона долара. Държавните ценни книжа са с голяма степен на ликвидност и гаранция, добави експертът. БВП на САЩ е около 16 трилиона.

 

„Това е любопитното явление, защото никой не споменаваше Китай в тази игра. Нивото се вдигна толкова високо, че най-големите играчи започнаха да играят. Ако САЩ се опитат да приложат санкции към Русия, тогава Китай ще поиска незабавно погасяване на този дълг. Това означава САЩ да рухне за 24 часа. Затова съм спокоен - когато големите размахват големите тояги, това означава превенция“, добави Тасев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...