Куюмджев: ДКЕВР трябва да реши за цената на тока

12.02.2014 | 09:33
по статията работи: Елица Елефтерова
Правителството прави всичко възможно електроенергията да не поскъпне
Куюмджев: ДКЕВР трябва да реши за цената на тока

Правителството ще направи всичко възможно, за да предотврати увеличението на тока. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на енергийната комисия Явор Куюмджиев.

В крайна сметка това се решава от ДКЕВР, която е независим орган, но се надявам, че колегите ще проявят разум и ще се съобразят с безумието, което тези хора отново искат”, заяви той в интервю за БНР.

Според Куюмджиев е странно защо ЕРП-тата винаги желаят инвестициите им да бъдат възвърнати в рамките на една година и гарантирана от държавата. Това, което те се опитват да направят и вече девет години правят, е, че казват: "Ние, за да поддържаме мрежата и да инвестираме в инвестиции, ни трябват 100 единици. Моля те, скъпа държаво, дай ни над 108 единици и ни гарантирай 8% печалба в рамките на тази година". Всеки нормален бизнес трябва да инвестира в бъдещото си развитие”.

От ЕРП-та твърдят, че има необходимост от увеличение между 7 и 9% в цената на тока – най-вероятно от 1-ви юли. Тъй като през 2013 г. цената е била намалявана на три пъти, което е било почти изцяло за сметка на енергоразпределителните дружества. 

“За 8 години, от 2006 до 2013 – цената на тока се е увеличила с 45%, като от тях само 1,1% отиват за ЕРП-тата”, коментира Калина Трифонова – член на УС на EVN в ефира на “Нова телевизия”.

Повод за коментара стана изказване на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев, че цената на тока няма да се променя през 2014-а година. От трите енергоразпределителни дружества пък казват, че ще фалират, ако не се покачи цената на електричеството.

 

„Не е задължително да се увеличи цената на тока, може вътре в самата верига да се преразпредели, така че крайната цена да си остане същата. Това, което ние казваме, е че за 8 месеца технологичните загуби на дружествата бяха намалени от 15 на 12, после от 12 на 10, и накрая от 10 на 8%. Това са загуби, които се реализират в процеса на производство, трансформация и пренос на електричеството. Тези разходи остават непокрити”, твърди Трифонова.

Куюмджиев отрече коментарите, че БСП удържа увеличението до изборите през май. Такова нещо, според него, няма, защото двете намаления на електроенергията, които са направени миналата година, са били на база балансиране по нов начин за целия сектор.

По думите му правителството е успяло да намери резерви, с които преди това е било злоупотребявано. Цените за бизнеса са намалели с 15-20%, затова той смята, че до увеличаване на цените няма да се стигне.

Куюмджиев заяви, че в МС работи експертна група, която се очаква да излезе със стратегия за развитието на българската енергетика до 2030-а година. Следваща стъпка в тяхната работа е създаването на визия до 2050-а година.

По отношение на пристигналото вчера писмо от топлинните счетоводители до парламентарната комисия по енергетика, той заяви, че исканията на топлинните счетоводители се разминават категорично с това, което според правителството трябва да се случи с топлофикация.

Милена Стоянова, представляваща топлинните счетоводители, обясни, че разпределение на т.нар. "кубатура" или на практика отнемането на правото на избор на клиентите да плащат толкова, колкото са потребили, е било система, която е работела преди 15 години.

Доказано е, че тя води до по-високи сметки за потребителите. Категорично ЕК е предвидила, че изчислението на сметките за парно трябва да се случват с измервателни уреди. Това е задължително за целия ЕС от края на 2016-а година, така че да се коментира в момента темата за някакъв друг вид разпределение, е несъстоятелно, тъй като след две години ще се наложи отново да се върнем на системата”, посочи Стоянова.

От своя страна Куюмджиев коментира, че със сегашния закон клиентите нямат право на избор. Те са длъжни да използват услугите на топлинния счетоводител. Няма спасение от тази клауза.

 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...